subota, 29. lipnja 2019.

prirodni probiotici

10 NAJBOLJIH PRIRODNIH PROBIOTIKA

Probiotici su mikroorganizmi koji poboljšavaju zdravlje tvog probavnog trakta kad se uzimaju u preporučanim količinama. Najbolji način unosa probiotika je konzumacija namirnica koje ih prirodno sadrže. Ovo je nekoliko najboljih:

Kombucha – fermentirani zaslađeni crni ili zeleni čaj stiže iz Kine i može se pripremiti kod kuće ili kupiti kao gotov proizvod

Kefir – također fermentirano piće, ali od mlijeka. Osim probiotika pun je drugih nutrijenata i proteina, a možeš ga kupiti u svakom dućanu

Krastavci – i to ne bilo kakvi već ukiseljeni u slanoj vodi putem vlastitih bakterija. Oni ukiseljeni u octu ne sadrže probiotike

Miso – japanski začin koji se radi od fermentiranih klica soje sa soli i gljivom zvanom koji. Proizvodi se u obliku paste i najpopularnija primjena mu je u juhama

Jogurt – najčešći izvor probiotika za većinu ljudi. Izbjegavaj zašećerene, voćne ili takve slične varijante jer je u njima tijekom proizvodnje uništena većina probiotika. Izaberi onaj prirodni bez dodatnih okusa

Kiselo zelje – slično kao i kiseli krastavci kiselo zelje je odličan izvor probiotika. Uz njih puno je vitamina C, B i antioksidansa

Kimchi – koreanska varijanta kiselog zelja. Može sadržavati i češnjak, đumbir ili neko drugo povrće

Tamna čokolada – tamna čokolada s barem 70% kakaa sadrži vlakna koja bakterije u probavnom traktu fermentiraju i pretvaraju u sredstvo protiv upala

Zelene masline – sačuvane u slanoj vodi masline „kreću“ u prirodnu fermentaciju. Sadrže dvije kulture bakterija koje pomažu nadutosti i sindromu iritabilnog crijeva

Tempeh – još jedan proizvod od fermentirane soje koji osim probiotika sadrži i visok postotak proteina