petak, 14. lipnja 2019.

superhrana

Stručnjaci za prirodno liječenje vrlo često koriste izraz "super hrana". Šta je to super hrana i zašto je ona važna?

Jedan od uslova za kvalitetno funkcionisanje čovjeka, održavanje zdravlja i liječenje bolesti jeste opskrbljivanje ili nahranjivanje organizma sa hranljivim i ljekovitim sastojcima (nutrijenti). Organizmu su neophodni vitamini, minerali, enzimi, proteini, aminokiseline, vlakna, ugljeni hidrati, antioksidansi, fitohemikalije... Najbolji način za opskrbljivanje organizma ovim sastojcima je kontinuirano konzumiranje sirove biljne hrane. U biljnu ishranu spadaju voće, povrće i mahunarke, žitarice, orašasti plodovi i sjemenje. Sirova biljna hrani sadrži sve neophodne sastojke za čovjeka u uravnoteženoj količini.

Zbog sve veće zagađenosti životne sredine i zemljišta biljna ishrana je svakako slabijeg kvaliteta nego što je to bio slučaj koju deceniju ranije. Isto tako, mnogi ljudi ne konzumiraju sirovu biljnu hranu u kontinuitetu. Iz ovih razloga, kao i zbog posljedica savremenog načina života koji se ogleda u nezdravoj ishrani, stresu, unošenju otrova u organizam poput cigareta, kafe, alkohola..., čovjek je u stanju nedostatka hranljivih i ljekovitih sastojaka. Krajnja posljedica tog nedostatka najčešće je bolest, iako se može manifestovati i na druge, blaže načine, kao što su manjak energije, zamor, loša probava, prijevremeno starenje...

Da bi čovjek bio zdrav ili da bi se liječio od bolesti više je nego potrebno da u svom organizmu ima dovoljne količine, na primjer, minerala kao što su gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, hlorofil, ili omega kiselina, ili vitamina iz B kompleksa, C vitamina, aminokiselina, različitih enzima, antioksidanate....

Kako na najefikasniji način opskrbiti ili nahraniti organizam svim ovim i brojnim drugim sastojcima koji su nam neophodni?

Za čitaoce portala BUDITEZDRAVI.info predlažemo recept kao dodatak svakodnevnoj ishrani kojim se nadomješćuju potrebe organizma za svim hranljivim i ljekovitim sastojcima. Korišćenjem ovog recepta koji ćemo nazvati super hrana istovremeno se organizam pročišćava i apsolutno poboljšava njegovo svakodnevno funkcionisanje.

Sastojci super hrane:

- alga spirulina u prahu

- alga hlorela u prahu

- ječmena trava u prahu

- pšenična trava u prahu

- sjeme konoplje u prahu

- čia sjeme (može prethodno samljeveno u prahu)

- laneno sjeme (može prethodno samljeveno u prahu)

- kvasac (inaktivisani)

Napomena: Svi sastojci, koji se uglavnom mogu kupiti u prodavnicama zdrave hrane, mogu biti u podjednakim količinama - na primjer po 50 ili 100 grama, iako se može i drugačije kombinovati.

Preko Interneta (ebuy, amazon...) mogu se poručiti organski sastojci. Kupovina preko Interneta iz inostranstva je znatno povoljnija.

Priprema super hrane:

Svi sastojci se sipaju u jednu veću posudu i promiješaju kako bi se dobila jedna veća mješavina u prahu, odnosno super hrana. Mješavinu potom sipati u posudu sa poklopcem i držati je u kuhinji.

Korišćenje:

Svakog dana konzumirati 3 pune čajne kašičice super hrane, zavisno od potrebe (3 puta dnevno po jedna kašika 15 minuta prije obroka). Super hrana se može konzumirati sa vodom i cijeđenim sokom.

Super hrana se može promiješati i u blender sa voćem ili povrćem.

U blender staviti 3 banane, 1 jabuku, 1 breskvu, 3 pune čajne kašičice super hrane, 1 čašu vode. Promiješati sve dok se ne dobije kaša. Po potrebi, u blender se može sipati i neki prirodni zaslađivač. I voće se može različito kombinovati, po želji.

Zdravko Vučinić