ponedjeljak, 3. lipnja 2019.

optimizam

Blistavi primeri dugovečnosti

Optimizam je važan za dobro zdravlje jer u dobrom stanju održava imunološki sistem

Osim fizičkog i intelektualni rad doprinosi svežem duhu i telu i njihovoj dugoj dobroj očuvanosti. Svet literature, muzike i umetnosti pun je blistavih primera dugovečnih genijalnih stvaralaca: poznato je da su Mikelanđelo, Tolstoj, Verdi i mnogi drugi stvarali i u poznim godinama i da su upravo u devetoj deceniji napravili svoja najvažnija dela. Artur Rubinštajn i Vladimir Horovic su prelazili preko klavijature prstima naizgled čvornovatim, a tako gipkim da bi im na tome pozavideo svaki pijanista mlađi od njih kojih osam decenija. Naš poznati slikar Pavle - Paja Jovanović oženio se svojim lepim modelom - Bečlijkom Muni u svojoj šezdesetoj godini, a u srećnom braku poživeo dobre četiri decenije.

Neko je duhovito primetio da su mnogi slobodni umetnici premašili stotu iz prostog razloga što nisu imali šefa, ni utvrđeno radno vreme, ali istinski odgovor leži u tome što su voleli svoj posao, što su ga doživljavali kao radost i potpuno mu se predavali i što su neprestano oštrili duh u procesu stvaralaštva.

Psiholozi tvrde da jedan od preduslova za dug i srećan život leži u zaboravu, naravno, ne u senilnosti već u opraštanju - sebi i drugima.

Onima koji svaki novi dan doživljavaju kao beli, neispisan papir koji obećava pozitivne mogućnosti, sunce će uvek sijati. Optimizam je neophodan za dobro zdravlje, jer u dobrom stanju održava imunološki sistem. Ako ste stalno ogorčeni na sebe, ako se sebi ne dopadate i neprestano se kritikujete ili u mislima vraćate na situacije u kojima ste se pokazali kao gubitnik, vi delujete na svoj organizam u doslovnom smislu destruktivno: razbijate njegovu odbranu i „programirate" ga da se preda bolesti. Slično se dešava kada negativna osećanja prema drugima „čame" u vama: ako su stalno prisutna, ona iscrpljuju rezerve energije i time vas osuđuju na bolest: lekari kažu da je to atak na energetsko jezgro ćelije, a narod je davno skovao izreku da „sirće svoje bure najpre izgrize".

Pozitivne emocije, pak, daju novu energiju. Volite sebe; naravno, ne sebičnom i uskogrudom ljubavlju u kojoj nema mesta za druge, već sebe kao jedinstveno i neponovljivo, visokoorganizovano biće koje je dobilo privilegiju života i koje na tom daru ume da zahvali Tvorcu.

Volite druge. Pružajući im podršku, oslonac i pomoć doprinećete porastu sopstvenog samopoštovanja, osećanja koje je sjajna zaštita od stresa i distresa, opasnih uzročnika slabljenja organizma. Već sam osećaj da ste potrebni drugima doprinosi jačanju vašeg imunološkog sistema i aktivira snage za koje niste ni znali da ih posedujete.Naravno, postoje i drugi stimulansi, koji podstiču prirodne telesne potencijale i dodaju, kako se to kaže, život godinama. Upoznajmo se sa nekima od njih.