petak, 1. studenoga 2019.

životinje i zdravlje

Sve životinje, a posebno kućni ljubimci, imaju neosporan ljekoviti učinak na zdravlje ljudi. Ako ste već vlasnik neke životinje, i ne trebamo vas podsjećati koliko su oni zapravo sreće i zadovoljstva unijeli u vaš život.

Mnogobrojna istraživanja pokazala su kako kućni ljubimci (kao i sve životinje) imaju pozitivan, čak i ljekovit utjecaj na naše mentalno i fizičko zdravlje.

Neki od uticaja na naše zdravlje su:

Stabilan pritisak i zdravlje srca
Istraživanje provedeno na preko 240 bračnih parova pokazalo je da parovi koji su bili vlasnici nekog kućnog ljubimca imali niži pritisak i pravilniji rad srca od onih bez ljubimaca.

Manje alergija i jači imunitet
Djeca koja su odrasla u domaćinstvu sa mačkom ili psom imaju razvijeniji imunološki sistem i manje razvjaju alergije tokom svog života. Isto vrijedi i za astmu. Djeca koja su svoje djetinstvo provela okružena životinjama, u manjoj mjeri razvijaju astmu.

Pomaže pri poremećajima u ponašanju
Djeca sa ADHD-om vrlo lako mogu preći preko svojih problema kroz brigu za kućnog ljubimca. Preuzimanje određenih zadataka koji se tiču brige o životinjama pomaže djeci pri učenju o odgovornosti, te im pružaju zabavan način za rješavanje viška energije.