subota, 2. studenoga 2019.

bundeva - recept

Slatki maslac od sjemenki bundeve – za vedrinu i dobro raspoloženje

Ukoliko ste navikli bacati sjeme bundeve (vrsta butternut, hokaido, ibiza, kaboča), nemojte to više činiti. Priprema sjemenki je vrlo jednostavna.

Sjeme bundeve je dobro upleteno u celulozna vlakna pa ih odvojite najbolje što možete, a onda ih natopite u slanoj vodi na nekoliko sati. Slana voda će pomoći da se vlakna otpuste od ovojnica sjemenki i omogućit će da ih lakše razdvojite.

Nakon par sati, izvadite sjemenke, obrišite ih papirnatim ručnikom i ostavite preko noći da se osuše.

Nakon što se sjemenke osuše, rasporedite ih u jednom sloju na lim za pečenje obložen masnim, pergament papirom. Pecite u pećnici na temperaturi 120-140°C oko 12-15 minuta (ovisno o pećnici).

Sastojci:

1 šalica oljuštenih sjemenki bundeve,
1-2 čajne žličice organskog maslinovog ili suncokretovog ulja,
2 čajne žličice sirovog meda (ili javorov sirup, smeđi šećer),
prstohvat soli (opcija),
prstohvat kardamoma ili vanilije,
¼ čajne žličice cimeta (opcija).

Priprema:

Prije nego započnete s izradom maslaca, oljuštite sjemenke dok ne napunite jednu šalicu.
Izrada maslaca od sjemenki bundeve je tako jednostavna da vam neće biti problem u trenu složiti finu slasticu koju možete upotrijebiti na razne načine.
Ukoliko volite slanu varijantu jednostavno izbacite med i slatke začine.
Kod mljevenja, sjemenke bundeve neće pustiti toliko prirodnog ulja kao npr. suncokretove sjemenke zbog čega se u ovaj maslac dodaje ulje po potrebi.
Ubacite sjemenke u blender pa ga uključite na veliku brzinu kako bi se sjemenke pretvorile u zelenu smjesu.
Dodajte postepeno ulje te lagano izmiješajte sve sastojke.
Ostružite stranice zdjele između svakog koraka obrade dok smjesa ne postane kremasta i željene glatkoće. Pred kraj, na laganoj brzini, umiješajte začine i med.
I voila, vaš slatki namaz je spreman za upotrebu.

Maslac od sjemenki bundeve ima sjajan okus sličan kikiriki namazu i savršeno se uklapa na gotovo svemu.
Koristite ga kao namaz na tostu, u palačinkama, sendvičima, na pečenom povrću ili u salatama, juhama, varivima…