subota, 2. studenoga 2019.

jesen i bundeva

Otjerajte jesenski blues – slatki maslac od sjemenki bundeve za vedrinu i dobro raspoloženje

Kada krenu jesenske kiše, a hladnoća i vjetar zagospodare prirodom, dani izmiču i tama nas sve više pritišće pa u tom razdoblju često osjetimo tugu, sjetu i daleku čežnju.
Jesen je po prirodi takva da potiče u nama melankoliju koja je poznata pod nazivom jesenski blues (sjeta). Takve osjećaje često pretačemo u pjesme, fotografije, izražavamo kroz ples, muziku ili slikanje, a to je zdrav način da osvijestimo emocije i nosimo se s melankolijom.

Ukoliko taj osjećaj počne sve više rasti i gurati nas prema usamljenosti, apatiji, psihičkom zamoru, gubitku energije i depresiji, moramo se ozbiljno tome suprotstaviti.

Svakodnevna tjelesna aktivnost i zdrava prehrana su jednostavni i preventivni koraci za emotivno zdravlje tijekom jeseni. Često zaboravimo da više kretanja donosi vitalnost i popravlja raspoloženje bilo da se radi o šetnji kroz prirodu, vježbe joge, pilatesa ili nekoj drugoj aktivnost koja zahtjeva makar 20 minuta posvećenosti.

Naša prehrana također direktno djeluje na naše tijelo, ne samo kao hrana nego i lijek.

Kako bi naš tjelesni sustav normalno funkcionirao potrebni su mu vitamini i minerali.

Iako minerali dolaze u tragovima, oni smiruju organizam i popravljaju raspoloženje te igraju važnu ulogu u zdravlju živčanog sustava i postizanju emotivne ravnoteže.

Slatki okus je također važan u jesenskom razdoblju jer hrani sva tjelesna tkiva i živce.

Slatka hrana nam daje energiju, osjećaj sreće i zadovoljstva, vedrinu i smirenosti.

Naravno, pri tome slatke namirnice moraju biti zdrave i umjerene.

U jesenskoj sezoni, glavna zvijezda i nedodirljiva kraljica jeseni je svima draga – bundeva!

Ona se ističe svojom raskošnom narančastom bojom koja nam govori da je odlična za kožu jer obiluje beta karotenom. Beta karoten se pretvara u našem tijelu u dragocjen vitamin A koji doprinosi ljepoti kože, očuvanju zdravog vida i zdravog funkcioniranja živčanog sustava.

Naravno, tu su još i vitamini B1, B2, B6, C, E i K.  Bundeva je bogata celulozom, kalijem, željezom, proteinima, ugljikohidratima i mastima pa ne čudi da je savršena hrana za zdravlje i obavezan dio jesenskog jelovnika diljem svijeta.

Ali tu se nećemo zaustaviti, nego idemo dalje, u samo srce bundeve gdje se krije dragocjena supernamirnica – bučine sjemenke!

Bučine ili bundevine sjemenke po svojim dobrobitima, nimalo ne zaostaju za plodom.

Zelena boja oljuštenih sjemenki govori nam da su bogate antioksidansimakoji hrane naše stanice i štite ih od oštećenja i preranog starenja.

Njihovo bogatstvo vitamina E daje koži ljepotu i blistav ten, a uz to obiluju omega 3 masnim kiselinama, vitaminom K te su odličan izvor minerala poput željeza, kalija, mangana, kalcija, cinka i selena.

Sjemenke bundeve zagrijavaju tijelo, poboljšavaju pamćenje, uravnotežuju šećer u krvi, grade zdrave kosti, jačaju srce i krv te snizuju kolesterol. Djeluju protiv gljivica i parazita u crijevima.

Uravnotežuju hormone pa su odlične za žene, ali i za muškarce jer podupiru zdravlje prostate.

Ove zelene sjemenke su odlične ne samo za tjelesno već i za psihičko zdravlje. Djeluju umirujuće, potiču dobro raspoloženje i vedrinu, a smanjuju anksioznost, sjetu, umor i depresiju.

Iz svih navedenih razloga, vrlo je korisno da  sjemenke bundeve uključimo u svakodnevni jelovnik. Pa da krenemo s receptom…