LANENE SJEMENKE
Podstiču probavu i super izvor omega-3 masnih kiselina
Sjemenke lana u posljednje se vrijeme polako ali sigurno penju na
postolje supernamirnica. Većina razloga za ovo leži u činjenici da
sjemenke lana sadrže na desetine hranjivih tvari: linolnu (omega-6),
oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovine
masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3).
Tu su još i vitamini B1, B2 i C, fitosteroli, te minerali kalcijum,
selen, bakar, željezo, cink, natrijum, magnezijum, fosfor i kalij kao i
vitamin E i karoten. Polovina masnoća je sadržana u omega- 3 masnoj
kiselini što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom te masne
kiseline, bogatijim čak i od svima nam dobro znanog izvora - ribljeg
ulja.
Osim spomenutog, lanene sjemenke su još bogate topivim
vlaknima i ligninom koji predstavlja vrlo važan antioksidans. Ovaj
posljednji fitonutrijent odnosno lignin, prisutan je u sjemenkama lana u
daleko većoj količini nego kod bilo kojih drugih namirnica. Spomenuti
je podatak veoma važan obzirom da posljednje studije o ligninu govore u
prilog njegovim antikancerogenim svojstvima, pogotovo kad su u pitanju
karcinom dojke i debelog crijeva te djeluju i protiv bakterija, gljivica
i virusa.
Sveukupno, imamo protein, vlakna, vitamine, minerale
i lignine. Imamo sve što nam treba. Ipak, oko lanenih sjemenki bi se
čovjek trebao malo više potruditi pa se često zna dogoditi da zbog
lakoće konzumiranja, laneno ulje zauzme mjesto prije sjemenki. No, i to
je svakako hvalevrijedan dodatak ishrani obzirom da laneno ulje sadrži
čak 45-60% omega-3 masne kiseline.