subota, 30. studenoga 2019.

kumin

Kumin je biljka koja pripada obitelji trava te je  zapravo sjeme te trave kumin koji mi poznajemo.

Zbog njegovog intenzivnog okusa kumin je potrebno konzumirati u malim količinama.

Kumin u svome sastavu sadrži fitosterole koji pomažu organizmu u uravnoteženju kolesterola.

Želite li regulirati težinu svojem jutarnjem obroku, dodajte tri grama mljevenog kumina te ga konzumirajte svakodnevno kroz vrijeme u kojem pokušavate regulirati tjelesnu težinu i držite se dijete koja ima smanjeni unos kalorija. Kumin potiče probavu i ubrzava metabolizam čime se organizam čisti od toksina, onečišćenja i omogućava se regeneracija fizički i psihički.

Osim što je snažan antioksidans te čisti organizam od slobodnih radikala koji oštećuju stanice u tijelu te omogućuju pojavu tumorskih stanica nutritivne vrijednosti kumina pomoći će vam ukoliko imate probleme sa anemijom. Kumin će vam pomoći imate li probleme sa hemeroidima. Hemeroidi nastaju poremećajem u probavi koji uzrokuje zatvor ili tvrdu stolicu te se stvaraju rane koje su inficirane u debelom crijevu. Budući da sjemenke kumina sadrže hranjiva vlakna, te djeluju antiupalno, antibakterijski i prirodni su laksativ pomoći će vam u smanjenju problema sa hemeroidima.

Kumin je svojim sastavom i stimulans i umirujuće sredstvo koje opušta organizam. Konzumiranje praha ili sjemenki pomoći će tijelu da se opusti, sniziti razinu stresa i nervoze u organizmu te smiriti živčani sustav.

Tjelesna stanja i oboljenja koja su vezana uz dišne puteve, ublažiti će se dodavanjem kumina prehrani. Pomoći će vam lakše disati, smanjiti će simptome, kašalj, napetost u organizmu te vam olakšati disanje, smanjiti bolove koje ono uzrokuje i učiniti tijelo otpornim na viruse i bakterije.

Kumin je preporučeni dodatak prehrani ženama koje su dojilje. Visoka količina željeza u kuminu važan je dodatak trudnicama i dojiljama čiji su organizmi pod dodatnim stresom i naporom. Kumin također pomaže podići količinu mlijekakoje ženskotijelo proizvodi. Želite li podići razinu mlijeka konzumirajte kumin pomiješan sa dodatkom organskog  meda biti će još učinkovitiji.