subota, 23. studenoga 2019.

sok od kupusa

Sok od kupusa: Lek za želudac i gastritis

Kupus je najstarije povrće, koje nas vraća u kuhinje naših baka i podseća na neke stare domaćinske recepte. Prirodni sok od kupusa najčešće se pravi od belih i crvenih vrsta i nije nimalo neukusan.

Ova zelena biljka spada u red vrlo zdravog i lekovitog povrća i često je prisutna na našim trpezama. Kupusov napitak se vekovima koristi kao narodni lek za bolesti želuca, upale debelog creva i zatvora. Pokazao se odličnim u lečenju gihta, artritisa, reume, upale zglobova, ali i drugih oboljenja. Primenjuje se i za jačanje imuniteta, čišćenje organizma od toksina, te poboljšanje krvne slike.

Srem(č)ica nudi načine da napravite ukusan ceđeni sok od kupusa. Pročitajte i sa kojim drugim namirnicama ga je najbolje kombinovati.

Kako napraviti sok od kupusa u kućnoj varijanti

Kupus je veoma zahvalan za pripremu i dobro se slaže sa ostalim povrćem. Tako da ćete vrlo brzo odgonetnuti koja kombinacija vam se najviše sviđa. Recept za sok od kupusa koje vam nudimo lako se priprema i prilično je ukusan.

Iseckajte četvrtinu glavice kupusa, koju ste prethodno dobro oprali. Očistite i iseckajte jednu šargarepu. Sve stavite u sokovnik i dodajte pola čaše vode. Ovo je osnovni recept, koji možete dalje nadograđivati. Dodajte malo izdrendanog svežeg đumbira, celer ili jabuku za još bolji efekat.

Napravite sveži voćni napitak sa bananom i kivijem u za 5 minuta

Operite i iseckajte 1/4 kupusa, ogulite jednu zrelu bananu i kivi srednje veličine. Stavite u sokovnik i dodajte 1/4 čašu vode. Uključite aparat i za par minuta dobićete savršen napitak za zdrav početak dana.

Iscedite sok od crvenog kupusa za zdrav početak dana i jaku krv

Biće vam potrebno: 1/4 glavice crvenog kupusa, 1 celer, jedna cvekla

Priprema recepta: Sve sastojke dobro operite i isecite. Ubacite u blender i dodajte malo vode. Miksajte nekoliko minuta i piće je spremno. Umesto cvekle, povremeno ubacite jabuku radi raznovrsnosti. Crveni kupus se odlično slaže sa narandžama i šargarepom.