Sušeno voće je jako zdravo jer očuva većinu nutritivnih sastojaka, te mu se ne dodaju nikakvi aditivi kako bi ga se konzerviralo. Mi vam donosimo recept sušenja u peći, no najjednostavniji način sušenja, ali ne jednako brz je onaj na zraku. Ljeti uz dovoljno sunce i malo bure jer je za sušenje voća je potrebna niska vlažnost zraka budući da pri niskim temperaturama i velikoj vlazi, dolazi do razmnožavanja mikroorganizama koji uzrokuju truljenje voća. Ako ga sušite u peći, temperatura ne bi smjela prelaziti 70 stupnjeva kako se ne bi izgubila većina nutritivnih sastojaka. Odlučite li se na sušenje na zraku, pokrijte voće gazom, te ga okrećite svako dva dana ili ga složite na rešetke tako da zrak slobodno struji i da se kriške mogu ravnomjerno sušiti. Kada sušite jabuke, plod mora biti potpuno zdrav, pogotovo ako ga sušite vani na zraku. Ako ih sušite u pećnici ne morate skidati koru, no odlučite li se za sušenje vani na zraku, koru je najbolje oguliti.
Namirnice:
4 jabuke
cimet
Priprema:
1. Operite jabuke i tanko ih izrežite na fete nožem ili pak rezačem za povrće (max 3 mm).
2. Složite ih na lim preko kojeg ste stavili papir za pečenje.
3. Pospite ih cimetom.
4. Sušite ih na 70 stupnjeva 4 - 5 sati, s tim da ih nakon dva sata okrenete na drugu stanu