subota, 29. prosinca 2018.

aritmija srca

ARITMIJA SRCA SIMPTOMI I LIJEČENJE

Aritmija srca podrazumijeva odstupanje od uobičajenih srčanih otkucaja. Srce tada radi nepravilno, a iako povremeno odstupanje od normalnih vrijednosti ne predstavlja opasnu situaciju, postoje znakovi zbog kojih se što prije treba javiti liječniku.

Iako kod većine ljudi nije opasna, postoje opasnosti koje se mogu javiti nakon nekoliko znakova upozorenja. Nakon poremećaja u radu srca može doći do zastoja u pretklijetkama ili grušanja krvi, što može izazvati zaustavljanje cirkulacije, prenosi Savjetnica.

Uzroci aritmije

Srčana aritmija se najčešće javlja kao rezultat reumatske groznice ili koronarne skleroze. Slijede razlozi koji bi mogli dovesti do odstupanja od uobičajenih otkucaja srca:

Stres
Pojedini lijekovi na recept
Srčani udar
Pušenje
Pretjerana konzumacija kofeina
Dijabetes
Visoki krvni tlak
Kardiomiopatija
Bolest koronarnih arterija

Osjetite li da vam je srce preskočile jedan otkucaj previše, obično se ne radi o zabrinjavajućem stanju, ali ako se radi o stanju koje se ponavlja, potrebno je javiti se liječniku kako bi se što prije krenulo s liječenjem.

Simptomi aritmije

Postoje simptomi zbog kojih se što prije treba javiti svom liječniku kako bi vas mogao uputiti na odgovarajuću terapiju, a to su:

Bilo koja promjena u radu srca, a posebno ako ste imali srčani udar ili zatajenje srca.
Ukoliko ste primijetili da je aritmija trajala duže od 30 sekundi.
Ako se uz odstupanje od normalnih otkucaja srca pojavila i nesvjestica.
Najpoznatiji i najčešći oblik aritmije je atrijalna fibrilacija koja se može otkriti za vrijeme redovne kontrole. Zbog toga što se blaži simptomi mogu odmah pojaviti, potrebno je što prije reagirati kako se stanje ne bi dodatno zakompliciralo.
Atrilnu fibrilaciju ćete prepoznati po:
Bolovima u prsima
Treperenju srca
Kratkotrajnom gubitku svijesti ili sinkopi
Nepravilnom pulsu

Liječenje aritmije

Liječenje će ovisiti o uzroku poremećaja. Ako se radi o bradikardiji ili sporim otkucajima srca, a nije poznat uzrok, većina liječnika će se odlučiti za pacemaker. Radi se o aparatu koji pomaže nadomjestiti nepravilan rad srca tako što se elektrode stavljaju na stijenku srca.

Kod tahikardije ili brzih otkucaja srca liječenje može obuhvaćati nekoliko metoda. Na popisu se nalazi ugradnja uređaja kao što je pacemaker koji pomaže u kontroliranju neuobičajenog rada srca. Ugrađuje se ispod kože, kod ljevaka na desnu stranu, a kod dešnjaka na lijevu stranu.

ICD ili implantabilni kardioverter defibrilator je uređaj koji se postavlja ako postoji velika opasnost od nepravilnog rada srca.

Liječenje isto tako može uključivati ablaciju, postupak koji pomaže ispraviti probleme u radu srca pomoću katetera ili lijekove. Radi li se o atrijskoj fibrilaciji koristit će se lijekovi za razrjeđivanje krvi.

Ponekad će biti potrebno i kirurško liječenje. Kirurške metode podrazumijevaju nekoliko vrsta postupaka kao što su:

Koronarna premosnica – postavlja se ako pored aritmija postoji i bolest koronarnih arterija.

Maze postupak – primjenjuje kod onih gdje ne pomažu druge metode. Kirurg pritom napravi nekoliko rezova u tkivu srca kako bi se omeli električni impulsi koji dovode do određenih vrsta aritmija.

Prirodno liječenje srčane aritmije

Iako se radi o ozbiljnom stanju čije znakove upozorenje ne treba ignorirati, sve je više liječnika koji podržavaju korištenje biljnih lijekova kao što su:

Sjemenke lana- odlične za zdravlje srca zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama.Jabučni ocat – pomaže sniziti krvi tlak, ublažiti reumatske bolove i otopiti masne naslage. U čaši vode otopite dvije male žlice octa i popijte.

Odoljen – prirodno sredstvo za uspavljivanje koje pomaže kod liječenja aritmije i ne samo što poboljšava sposobnost srca kod pumpanja krvi, nego povećava dotok krvi prema srcu te smanjuje talk. Možete napraviti čaj od dvije male žlice dodane u šalicu vruće vode ili iskoristite tinkturu u obliku kapsule.

Angelika – biljka koja sadrži sastojke pomoću kojih ćete ublažiti postojeće stanje.Žutika – poznata kao biljni antibiotik zahvaljujući berberinu, koji pomaže smanjiti tegobe aritmija. Možete ga pronaći u trgovini zdrave hrane.

Kozlinac – prirodno sredstvo koje pomaže ojačati imunitet te liječiti srčane aritmije.

Zečjak – koristi kao srčani tonik zahvaljujući sparteinu. Biljku možete iskoristiti tako što ćete popiti jednu do dvije šalice dnevno. Ako pijete lijek protiv depresije onda se ne savjetuje konzumacija zečnjaka jer sadrži tiramin.

Hrastova sjajnica – biljni lijek odličan kao tonik koji pomaže smanjiti bolove u grudima zbog angine pektoris te pospješiti dotok krvi u srce.

Tušt – biljka koja sadrži magnezij i pomaže spriječiti nepravilan rad srca. Dobro je znati koje su namirnice obogaćene magnezijem, budući da se radi o važnom sastojku za bolje zdravlje srca.

Obična srčanica – poboljšava rad srca te smanjuje napetost i nervozu.

Obični tetrljan – prirodni lijek protiv kašlja, a koji isto tako pomaže regulirati rad otkucaja srca. Možete ga koristiti u obliku čaja tako što ćete od tri male žlice napraviti ukusan napitak i popiti jednu šalicu nakon obroka.

Gorki morač – jedan od najvažnijih lijekova za liječenje nepravilnog rada srca. Potrebno je ¼ male žlice usitnjenog ploda preliti vrućom vodom te ostaviti da djeluje nekoliko minuta.Glog – pomaže poboljšati protok krvi kroz srce te ojačati srčani mišić.

Potrebno je pratiti simptome i reagirati na vrijeme kako bi spriječili komplikacije koje bi mogle ozbiljno ugroziti vaše zdravlje.