ponedjeljak, 23. siječnja 2017.

hrana je lijek

NEKA HRANA BUDE TVOJ LEK

- Kakva su bila Vaša iskustva u lečenju pacijenata dok ste se bavili zvaničnom medicinom?

Danas smo suoceni sa paradoksom u medicini: U vreme moderne I svima dostupne razvijene medicine, umesto smanjenja, svedoci smo alarmantnog povecanja obolelih od malignih, srčanih, i mnogih drugih bolesti. Pitamo se zasto je to tako, i zar ne bi trebalo da budemo zdraviji umesto bolesniji? Dok sam radila kao lekar u Kuvajtu, primetila sam da pacijenti kojima prepišem neki lek dolaze za nekoliko nedelja sa drugim simptomima koji su bili navedeni kao negativno dejstvo tog leka. Kada bi dobili lek za te nove simptome, vraćali su se sa trećim simptomima koji su bili posledica drugog leka. Što su više lekova koristili, bili su sve bolesniji. Zapitala sam se, da li je način lečenja koji mi lekari primenjujemo zaista ispravan I jedini? Da li je negde na tom putu medicina zastranila I umesto da lečimo, nanosimo jos veću štetu bolesnim ljudima? Kada je moja svekrva primila vakcinu protiv gripa, razbolela se ( I na žalost umrla godinu I po posle primljene vakcine),zvanicna medicina je bila bespomocna. Krenula sam u istraživanje prirodnih načina lečenja I došla do zapanjujucih otkrića.

Za moju svekrvu je nažalost bilo prekasno ali ta saznanja su kompletno promenila moje shvatanje medicine. Od tada ne radim vise po bolnicama vec rezultate tog istrazivanja delim besplatno ljudima kroz predavanja. Ova jednostavna I lako primenljiva saznanja su mnogim ljudima pomogla da se izleče od raznih bolesti, cak i onih “neizlečivih”.

- Kada ste shvatili da je ključ zdravlja u pravilnoj ishrani i detoksikaciji?

Istrazivala sam, eksperimentisala i dolazila do rezulatata koji su bili zapanjujuci. Sirovom biljnom hranom, suncanjem i gledanjem u Sunce, fizickim aktivnostima, bosonogim hodanjem-uzemljenjem, cistom vodom i vazduhom, ljudi su ozdravljivali od raznih bolesti, cak i onih „neizlecivih“. Udaljili smo se od korena i prirode I to placamo zdravljem I kratkovecnoscu. Naši preci su živeli u skladu sa prirodom i Suncem i ziveli su zdravo i dugo. Sirovom hranom, posebno svežim sokovima, telo se čisti, metabolizam je efikasniji, dobijamo svoju prirodnu težinu. Ono što je naša hrana je Sunce. Sunčeva energija se transformiše fotosintezom u biljkama pa su Sunce i biljke čistiji i bogatiji izvori energije. Meso biljojeda je sledeca mnogo niza i siromasnija transformacija Sunceve energije.

Sledeca transformacija - meso mesojeda je neprikladno za ljudsku upotrebu a da ne govorimo uopste o lesinarima. Primetite ogromnu razliku u izgledu lesinara i orla koji se hrani svezim mesom. Slicno je i sa ljudima. Kada se biljke skuvaju, Sunčeva energija i enzimi se uništavaju i zato je važno jesti sirove biljke, biljke „kuvane“ na Suncu.

Kada nam ovo postane jasno, i kada pocnemo da koristimo direktno Suncevu energiju, gledanjem u Sunce, kao i uzimanjem zive, sirove hrane (kuvanjem se Sunceva energija unistava), onda ce se nase potrebe za hranom smanjiti i onih 90% energije koja se inace koristi na varenje i eliminaciju hrane, ce biti iskoriscena u ocuvanje zdravlja i integriteta celija, tako da ce nase telo postati zdravo i dugovecno.

- Kakav jelovnik preporučujete zdravima, a kakav bolesnim ljudima?

Degenerativne, promene nisu prirodna posledica starenja I rezultat su pogresnog načina života: loša ishrana, nedovoljno Sunca I kretanja, toksična hrana i toksini u našoj okolini. Promenom načina života, možemo podmladiti naše telo i produžiti svoj život. Sa druge strane, hraneći se industrijskom hranom, punom šećera, masti i hemijskih dodataka kao i životinjskim proizvodima, nećemo samo rapidno stariti već i stvarati osnovu za razvoj degenerativnih bolesti od karcinoma preko šećerne bolesti i artritisa, do mentalnih i srčanih oboljenja.

Recept za dug I zdrav zivot su suncanje i gledanje u Sunce, hodanje bos po Zemlji, najmanje 80% sirove biljne hrane u ishrani (pretezno zelene), fizicke aktivnosti i ne uzimanje zivotinjskih i industrijskih proizvoda. Pozitivne misli su takodje veoma vazne jer kada govorimo I mislimo negativno, nase telo luci negativne hormone koji zakiseljuju nase telo sto dovodi do bolesti. Zdravi ljudi mogu jesti malo kuvane hrane ako zele (corbe od povrca, krompir, integralni pirinac...) ali bih bolesnima preporucila da budu na svezim raznovrsnim sokovima sa 2-3 zelena soka dnevno 2 meseca, uz redovne klizme, ciscenje jetre, suncanje I gledanje u Sunce, fizicke aktivnosti, bosonogo hodanje I boravak u prirodi. Sve instrukcije se mogu naci na mojoj fejsbuk stranici.

- Koju vrstu detoksikacije smatrate najefikasnijom i zašto je ona toliko važna?

Da bi smo razumeli sta je detoksikacija, trebamo razumeti sta je I kako nastaje bolest. Kada dodje do nakupljanja toksicnih materija u telu, koje uglavnom unosimo preko hrane, telo ce najpre poceti da ih odlaze pre svega u masnom tkivu koje sluzi za odlaganje toksicnog otpada. Sto vise industrijske i kuvane hrane jedemo sve vise cemo masnog tkiva imati. Tumor je korpa za otpatke u koju telo odbacije toksicne materije i stvara ovojnice okolo da bi se izolovalo od otrova. Telo se nece cistiti od otpadaka sve dok uzimamo toksicnu hranu jer je preko 90% energije zauzeto varenjem velikih kolicina hrane kao i eliminacijom otpada. Kada prestanemo da unosimo hranu makar 1 dan, pocece ciscenje tela. Telo ce se cistiti i kada smo na sirovoj hrani jer se ne trose metabolicki enzimi (gorivo za celiju) na varenje hrane jer hrana vari samu sebe sopstvenim enzimima koji nisu unisteni kuvanjem. Medjutim, ukoliko mi nastavimo da uzimamo toksicnu hranu, u pocetku nece biti ciscenja jer organizam trosi najveci deo energije na varenje i eliminaciju hrane ali ce jednom doci do zasicenja i telo ce alarmantno poceti da se cisti, da izbacuje sluz i otpatke kasljem, povracanjem, prolivima, znojenjem...

U tim trenucima je sva telesna energija koncentrisana na ciscenje tela tako da se hrana koja bude pojedena nece variti vec truleti u stomaku sto ce dodatno opteretiti organizam i produbiti problem. Kada se cesce cistimo (razboljevamo), organizam ce biti zdraviji dok, ako to nije slucaj, moze doci do tezih poremecaja usled veoma kisele sredine. Deca imaju snaznije mehanizme odbrane i zato su cesto "bolesljiva" i imaju visu temperaturu od odraslih. Povisena temperatura je samo veca frekvenca na kojoj mnogi mikrobi ne mogu opstati i cinimo sebi lose kada je snizavamo. Dok imamo temperaturu, ne trebamo jesti ni piti nista osim ciste vode jer se hrana tada ne vari vec truli I samo pogorsava problem.

Zasto se "prehladimo"? Ne razbolimo se od hladnoce vec zato sto kada nam je hladno dodje do skupljanja krvnih sudova na povrsini tako da velika kolicina krvi a samim tim i toksina dospe do vitalnih organa kada organizam reagira time sto pocinje ciscenje: kasalj, znojenje, povracanje, tecne stolice...Nijedan od ovih nacina ciscenja ne treba zaustavljati vec samo omoguciti lakse ciscenje uzimanjem dosta ciste osuncane vode koja ce razvodniti sluz, biti bez hrane 2-3 dana, na svezim sokovima ili samo na sirovoj hrani, udisati cist vazduh i odmarati se.

Mikrobi se nece razvijati van zivog organizma ali mogu preziveti neko krace vreme tako da je moguce da neki mikroorganizam predje sa neke osobe na nas. Ukoliko je nase telo kiselo, nastavice da se razmnozavaju u nasem telu ali ukoliko je nase telo bazno, za dan, dva ce se raspasti. Znaci, i u tom slucaju kada dobijemo mikrobe od drugih, opet sve zavisi od kiselosti (vibracije) naseg tela.

- Da li ste čuli ili upoznali nekoga kome je ovakav način života pomogao da se izleči?

Da, poznajem mnogo ljudi koji su se izlecili sirovom hranom, Suncem, bosonogim hodanjem, fizickim aktivnostima, detoksikacijom... od mnogih bolesti kao sto su visok krvni pritisak, povisen holesterol, poremecaji stitne zlezde, ulcerozni kolitis, osteoporoza, ostecenja hrskavice u zglobovima, psorijaza, multipla skleroza, reumatoidni artritis, rak i mnoge druge bolesti. O mnogim izlecenjima govorim na predavanjima a takodje se druzimo i razmenjujemo iskustva u nasoj grupi „dr Sladjana Velkov“ na fejsbuku.

- Koje biljke preporučujete i u kojim kombinacijama za određene zdravstvene probleme?

Najvažnije je jesti dovoljno zelenog lisnatog povrća u kome ima hlorofila - tečne Sunčeve energije. Kad god je moguce, treba jesti samoniklo bilje koja je veoma lekovito. Takođe treba uzimati dosta organskog voća a orašaste plodove, semenke i suvo voće u manjoj meri. Povrce treba biti zastupljenije od voca dok god nam se telo ne ocisti potpuno od gljivica.

- Koja je Vaša omiljena biljka i zašto?

Nasa majka Zemlja se magijski ispoljava kroz celokupni zivot na planeti. U gradovima smo se odvojili od prirode ali kada zakoracimo u nju, fascinira nas obilje mirisa, boja i raznovrsnost biljaka koje nam nose pregrst blagodeti. Ta povezanost se u nasem narodu ispoljava kroz tradiciju travarstva. Zbog toga posmatram taj prekrasan biljni svet kao jednu celinu. Konoplja je primer jedne od najkorisnijih a nepravedno zapostavljenih biljaka. Ona je izuzetno hranljiva, spada u vrhunske lekove, leci rak I mnoge druge bolesti, moze sluziti za izradu gradjevinskog materijala, papira, odece, obuce, sredstava za negu tela, kao pogonsko gorivo, za ogrev, moze zameniti plastiku,… moze zadovoljiti skoro sve ljudske potrebe. Nasa planeta I celo covecanstvo mogu imati izuzetne koristi od ove cudesne biljke.

Intervju sa Dr Sladjanom Velkov za Magicno Bilje, Avgust 2013