utorak, 3. siječnja 2017.

limun i voda

Zašto dan započeti sa vodom i limunom?

Za limun je već dobro poznata činjenica da je jedan od najzdravijih namirnica, bogat vitaminima i korisnim sastojcima. Donosimo vam razloge zašto je dobro započeti dan sa čašom vode i limunom.
 

Alkalizuje organizam

Ako vam je tijelo u hroničnom pH disbalansu, imate više šansi da se razbolite. Iako je limun kiseo, on se u telu pretvara u bazu i alkalizuje ga, a time ćete brzo i lako izbalansirati pH svog organizma, pogotovo ako vam je ishrana bogata mesom i mlečnim proizvodima.
 
Jača imunitet

Citrusno voće kao što je limun, sadrži jako puno vitamina C koji igra jako bitnu ulogu u jačanju imuniteta. Limun isto tako sadrži supstance koje imaju antimikrobna svojstva, koja štite organizam od virusa i prehlada.

Poboljšava proces varenja hrane

Sastojci iz limuna pomažu u borbi protiv gladi i duže vas vremena održavaju sitima. Isto tako, limun pomaže digestivnom sistemu u izbacivanju toksina iz tijela.

Prirodan diuretik

Sok od limuna je prirodan diuretik koji čisti vaše tijelo.

Pruža energiju

Limunada hidratizira tijelo, osvježava i pruža energiju.


Priprema napitka sa limunom

U čašu mlake vode iscijedite pola limuna i popijte odmah ujutro, natašte.Tokom dana možete popiti još 2-3 čaše vode sa limunom. Ako ne podnosite kiseli ukus, zasladite napitak javorovim ili agava sirupom.
Najbolje je koristiti limun iz biološkog ili domaćeg uzgoja. Uzgajiti limun kod kuće nije uopšte teško.