srijeda, 18. siječnja 2017.

pitanje kalcijuma

Pitanje kalcijuma?!

U svežnju špinata ili blitve ima više kalcijuma nego u jednoj litri mlijeka!
Glavni protivargument nepijenju mlijeka, kojega koriste ljudi, jest kalcijum koji je "jako bitan" u mlijeku. No, vjeruješ li propagandi mliječne industrije, onda ćeš misliti da ćeš bez njezinih proizvoda patiti od pomanjkanja kalcijuma i kao posljedice toga osteoporoze, te da će ti kosti biti lomljive poput stakla.

Jedno ekaperimentalno poređenje: kako uspijevaju veliki životinjski sisavci stvoriti bez ijedne kapi mlijeka tako čvrste kosti? Kako se milijoni vegana u svijetu koji ne jedu baš ništa od životinja, pa ni med, uspijevaju još držati na nogama? Još drastičnije kako to uspijeva kravi koja se sama ne hrani mlijekom? Zašto mi kao navodno dobro obaviješteni potrošači televizije ne znamo, uprkos mnogim saznanjima iz dalekih zemalja, da većina ljudi na zemlji uopšte ne pije mlijeko? Jednostavno: reporteri nepromišljeno konzumiraju iskvarenu kuvanu hranu po običajima dotične zemlje. Jer, čemu trošiti misli na zdravlje – najvažniju stvar?

Afričke Banlu-žene veoma su zdrave, imaju čvrste kosti i zube, iako ne piju mlijeko. One dobivaju iz biljaka 250 do 400 miligrama dobro iskoristivog kalcijuma, što je polovina onoga što dobivaju hranom zapadne žene. Bantu-žene obično rađaju desetero djece od kojih svako doje oko deset mjeseci. No ako Bantu žene isele u zapadne zemlje i tamo jedu uobičajenu hranu, imat će uskoro osteoporozu i uništene zube!