Pitanje kalcijuma?!
U svežnju špinata ili blitve ima više kalcijuma nego u jednoj litri mlijeka!
Glavni protivargument nepijenju mlijeka, kojega koriste ljudi, jest
kalcijum koji je "jako bitan" u mlijeku. No, vjeruješ li propagandi
mliječne industrije, onda ćeš misliti da ćeš bez njezinih proizvoda
patiti od pomanjkanja kalcijuma i kao posljedice toga osteoporoze, te da
će ti kosti biti lomljive poput stakla.
Jedno ekaperimentalno poređenje: kako uspijevaju veliki životinjski
sisavci stvoriti bez ijedne kapi mlijeka tako čvrste kosti? Kako se
milijoni vegana u svijetu koji ne jedu baš ništa od životinja, pa ni
med, uspijevaju još držati na nogama? Još drastičnije kako to uspijeva
kravi koja se sama ne hrani mlijekom? Zašto mi kao navodno dobro
obaviješteni potrošači televizije ne znamo, uprkos mnogim saznanjima iz
dalekih zemalja, da većina ljudi na zemlji uopšte ne pije mlijeko?
Jednostavno: reporteri nepromišljeno konzumiraju iskvarenu kuvanu hranu
po običajima dotične zemlje. Jer, čemu trošiti misli na zdravlje –
najvažniju stvar?
Afričke Banlu-žene veoma su zdrave, imaju
čvrste kosti i zube, iako ne piju mlijeko. One dobivaju iz biljaka 250
do 400 miligrama dobro iskoristivog kalcijuma, što je polovina onoga što
dobivaju hranom zapadne žene. Bantu-žene obično rađaju desetero djece
od kojih svako doje oko deset mjeseci. No ako Bantu žene isele u zapadne
zemlje i tamo jedu uobičajenu hranu, imat će uskoro osteoporozu i
uništene zube!