ponedjeljak, 16. siječnja 2017.

šetnja za srce

Prezaposleni ste? Nemate vremena? Više nema isprika da nemamo vremena za vježbanje. Ustanovljeno je da tri kraće šetnje od po 10 minuta mogu potpuno zamijeniti jednu šetnju od 30 minuta.

Uspoređivani su utjecaji na fizičko i mentalno zdravlje prema planovima vježbanja 3 puta 10, odnosno 1 puta 30 minutne šetnje dnevno, kod umjereno uhranjenih osoba, u srednjim 40-tim godinama. Svi učesnici su pratili oba plana vježbanja u periodima od po šest mjeseci, sa razdobljem od dva tjedna izmađu, i bili su upućeni da u međuvremanu ne mijenjaju životne navike i dijetu.
Mjereni su težina, raspodjela tjelesne masti, tlak, kolesterol, otkucaji srca i potrošnja kisika. Također su procjenjivani osjećaji napetosti i raspoloženja.
Ustanovljeno je da oba plana vježbanja podjednako poboljšavaju tjelesne sposobnosti i jednako smanjuju osjećaj napetosti. Iako nijedan plan vježbanja nije kao posljedicu imao vidljivi gubitak tjelesne težine, pomogli su da se masno tkivo u tijelu rasporedi van centra tijela, što se smatra kao povoljan znak u odnosu na rizik srčanih bolesti.
Osim toga je ustanovljeno da oba plana vježbanja imaju kao posljedicu manji, ali značajan pad krvnog tlaka i poboljšanje razine kolesterola, sa povećanjem HDL “dobrog” kolesterola.
Autor studije je Marie Murphy, PhD, sa University of Ulster u Jordanstownu, Sjeverna Irska.