nedjelja, 22. siječnja 2017.

čaj od žalfije

Žalfija ili Kadulja -  Upotreba i lekovitost

Teško je nabrojati sva lekovita svojstva žalfije. Za stare Grke to je bila “sveta biljka”. Upotrebljavali su njeno lišće i cvet i smatrali da, za dobro zdravlje čaj od žalfije treba piti svakodnevno celog života. Tako je bilo i u starom Rimu odakle potiče izreka: „Zašto da umre čovek kome u bašti raste žalfija?” Drugim rečima: zašto umreti rano ako nam žalfija raste nadohvat ruke. Najbolje je da se žalfija upotrebljava sveža, iako isušeno lišće ne gubi od svog mirisa i ljutog i pomalo gorkog ukusa. Drugim rečima, može da se koristi preko cele godine.

Čaj od žalfije za grlo i kašalj

Čaj od žalfije ima izraženo antibakterijsko i antiseptičko svojstvo, pa se koristi i za lečenje upale grla, gnojne angine i kod bola u grlu, što može biti izazvano virusima i bakterijama. Sve što je potrebno, jeste da ispirate grlo i da grgljate čaj od žalfije, nekoliko puta dnevno. Tanini iz žalfije jačaju sluzokožu grla i na taj način se takođe smiruje upaljeno grla. Pre otkrivanja antibiotika, čaj od žalfije se vekovima unazad koristio za lečenje upale grla i ždrela.

Čaj od žalfije za grlo i kašalj daje odlične rezultate, u šta se možete i sami uveriti – samo pripremite čaj od žalfije i ispirajte grlo nekoliko puta dnevno, a možete i piti čaj od žalfije.

Žalfija čaj pospešuje izbacivanje sluzi, pa se koristi za lečenje bolesti organa za disanje i za kašalj. Nekoliko puta dnevno pijte čaj od žalfije. Ovaj čaj podstiče iskašljavanje sluzi koja nadražuje organe za disanje i uzrokuje uporan kašalj, smiruje nadraženu sluzokožu ždrela i grla i tako ublažava tegobe kod kašlja.

Za ispiranje usta

Žalfija čaj se može koristiti za ispiranje usta, grla i desni. Kuvajte listove žalfije u 1 l vode oko 10 minuta, poklopite i ostavite da odstoji preko noći – a onda preko dana koristite za ispiranje usta i grla. Žalfija ima protivpalno svojstvo i smiruje iritiranu sluzokožu usta, a takođe ima i dezinfekciono svojstvo – te uništava patogene mikroorganizme u ustima. Dakle, čaj od žalfije za ispiranje usta možete koristiti kod: afti, gingivitisa (upale desni), neprijatnog zadaha, stomatoloških apscesa, karijesa i dr.

Čaj od žalfije - Recept

Čaj od žalfije se pravi od listova ove biljke, bilo u svežem, ili sušenom stanju. Čaj se priprema veoma jednostavno, kao i većina drugih čajeva.

Šta vam je potrebno?

-1 kаšikа svežih listovа žаlfije ili 1 kаšičicа sušene žаlfije
- 1 šoljа vode
- 1 kriška limuna (opciono)
- med, dа zаslаdite čaj (opciono)

Čaj od žalfije – priprema:

Stavite vodu dа provri. Sklonite vodu sа vаtre i stаvite žаlfiju u ključalu vodu. Nekа odstoji oko 3-5 minutа. Zatim procedite čaj, dodаjte med i limun po želji. Možete popiti ovo toplo ili hlаdno.