četvrtak, 18. listopada 2018.

arterioskleroza

Arterioskleroza je stvrdnjavanje inace prirodno elasticnih i flexibilnih krvnih sudova.
Najcesce pogadja starije osobe i smatra se da je to neminovan proces starenja arterija. Taj proces dovodi do suzavanja arterija i smanjenog protoka krvi. Uz ovu pojavu veoma cesto, ruku pod ruku, ide i ateroskleroza. To je nagomilavanje plakova (najcesce masti) na zidovima krvnih sudova, sto dodatno smanjuje ukupan protok krvi. Iz tog razloga arterioskleroza i ateroskleroza su stanja opasna po zivot.
Iako je to nesto sto dolazi sa godinama, ovakve promene ne dogadjaju se svim osobama u istoj starosnoj dobi. Momenat nastanka i stepen arterioskleroze i ateroskleroze uslovljeni su genetskim nasledjem i nacinom zivota svakog pojedinca. Dobra stvar u svemu ovome je cinjenica da se ovakva stanja mogu drzati pod kontrolom i leciti.

Prirodni lekovi protiv arterioskleroze i ateroskleroze:

1. Ovo je jedan ukusan i koristan napitak koji se pokazao kao odlican borac protiv arterioskleroze i ateroskleroze, a pravi se od cvekle, šargarepe i celera uz pomoc sokovnika. Dakle, napraviti koktel napitak od 1dl soka cvekle, 1dl soka šargarepe i 1,5dl soka celera. Piti svakodnevno u jutarnjim satima, najbolje na prazan stomak pre dorucka.
2. Cajna mesavina protiv arterioskleroze i ateroskleroze:
Pomesati jednake kolicine glogovog cveta, imele, odoljena, zimzelena, lista maticnjaka i rutvice. U jednu solju kljucale vode stavlja se jedna kasicica caja. Nakon 5 minuta procediti i piti 1 do 2 colje caja dnevno, u trajanju od 10 dana. Nakon pauze od 15 dana moze se piti ponovo u istim vremenskim ciklusima.
3. Za ciscenje arterija i poboljsanje njihove elasticnosti koristan je i takozvani "stari tibetanski lek"
4. Za sprecavanje i lecenje arterioskleroze i ateroskleroze preporucuju se biljke koje su poznate po tome da uspesno ciste krve sudove: veronika (razgon), zeleni caj, bela imela, beli luk, crni luk,limun u kombinaciji sa medom.
5. Kada je zdravlje arterija u pitanju veoma je vazno odrzavati nivo holesterola i triglicerida u krvi u propisanim granicama. Jedan od nacina za to je kontrolisana ishrana, o tome smo pisali na stranici "Dijeta protiv povišenih vrednosti holesterola i triglicerida".