četvrtak, 4. listopada 2018.

crvena djetelina

CRVENA DETELINA – KORISNA TOKOM MENOPAUZE, DOBRA ZA SRCE I KOSTI!

Crvena detelina (Trifolium pratense) je samonikla biljka koja pripada porodici mahunarki. Goveda i ostale životinje pasu crvenu detelinu. Crvena detelina je višegodišnja biljka koja obično raste u divljini na livadama širom Evrope i Azije, a takođe je doneta i u Severnu Ameriku u kojoj i danas raste. Crveni cvetovi koji se nalaze na kraju razgranate stabljike obično se suše za terapeutsku primenu.

Aktivni sastojci crvene deteline

Crvena detelina je izvor mnogih hranljivih materija, uključujući ugljene hidrate, izoflavonoide, flavonoide, kiseline, smole, eterična ulja, masti, vitamine i minerale. Detelina sadrži i obilje biljnih hormona, vitamina B1 i B3, vitamina E, vitamina C, belančevina, selena, kalijuma, hroma, fosfora, cinka i magnezijuma pa se odavna koristi za podsticanje ženske plodnosti.

Crvena detelina i kardiovaskularne bolesti

Crvena detelina može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti na nekoliko načina. Rezultati studija na ljudima pokazuju da uzimanje crvene deteline može smanjiti nivo ‘lošeg’ holesterola (LDL) i podići nivo ‘dobrog’ (HDL) holesterola u organizmu. Pored toga, crvena detelina može dovesti do povećanog lučenja žučne kiseline. To je zato što je holesterol glavna komponenta žučne kiseline, veća proizvodnja žučne kiseline obično znači da se više holesterola koristi i manje holesterola cirkuliše u organizmu.
Crvena detelina sadrži i određene količine hemikalija poznatih kao kumarini ( hemijska jedinjenja koja imaju sladak miris, koji se lako prepoznaje kao miris nedavno pokošenog sena), koji mogu da pomognu da krv ne postane gusta i lepljiva. Kao rezultat toga mogućnost formiranja krvnih ugrušaka i arterijskih plakova je smanjena. Plakovi predstavljaju nataložene krvne ćelije, masti, i druge supstance koje mogu smanjiti ili blokirati protok krvi. Crvena detelina može da pomogne da arterije postanu jake i fleksibilne, što takođe može da pomogne da se spreči stvaranje plakova koji mogu dovesti do srčanog udara ili šloga.

Crvena detelina i menopauza

Crvena detelina se smatra jednim od najbogatijih izvora izoflavona koji su vodorastvorljive hemikalije koje se ponašaju kao estrogeni (kolektivno poznati kao fitoestrogeni).

Nekoliko studija koje su sprovođene sa ekstraktima crvene deteline ukazuju da to može značajno smanjiti valunge kod žena u menopauzi. Zato što sadrži hemikalije koje se zovu izoflavoni, koji pripadaju većoj grupi biljnih hemikalija poznatih kao fito-estrogeni. Crvena detelina se često uzima za ublažavanje simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS). Izoflavoni su slični po svom hemijskom sastavu ženskom hormonu estrogenu, stoga, oni mogu prilepiti receptore estrogena po celom telu pogotovo u bešici, krvnim sudovima, kostima i srcu.

Brojna medicinska istraživanja potvrdila su njeno delovanje kao alternativu hormonskoj terapiji zbog toga što poseduje obilje biljnog hormona estrogena. Istraživanje austrijskih naučnika pokazalo je kako svakodnevno uzimanje 80 mg ekstrakata crvene deteline (opet izuzetno male količine ekstrakta) rezultira smanjenjem anksioznosti i depresivnih epizoda kod žena starijih od 40 godina za čak 78 posto. Za crvenu detelinu je utvrđeno takođe da povoljno utiče na smanjeni libido i suvoću materice.

Crvena detelina i osteoporoza

Kako se nivo estrogena snižava tokom menopauze, rizik da se kod žena razvije osteoporoza (značajan gubitak koštane mase) se povećava. Nekoliko istraživanja sugerišu da ekstrakt crvene deteline može usporiti gubitak koštane mase, pa čak i povećati gustinu minerala u kostima u predmenopauzi i u menopauzi kod žena. Uticaj izoflavona iz crvene deteline, može uticati i na prevenciju od eventualnog loma kostiju. Međutim, ovaj efekat jačanja kostiju nije primećen kod muškaraca i žena koje su prošle kroz menopauzu.

Crvena detelina i rak

Na osnovu tradicionalne upotrebe za lečenje raka, naučnici su počeli da proučavaju ulogu izoflavona crvene deteline u prevenciji i lečenju raka. Dokazi ukazuju da izoflavoni mogu zaustaviti ćelije raka da rastu ili ubiju ćelije raka u epruveti. Istraživači nas obaveštavaju da crvena detelina može da spreči neke oblike raka, kao što su rak endometrijuma i rak prostate.

Kod žena izoflavoni crvene deteline mogu zameniti neke prirodne estrogene, čime se sprečavaju ili ublažavaju simptomi koji su u vezi sa estrogenom, kao što su bolovi u dojkama, koji su povezani sa PMS-om. Ovaj efekat može da smanji mogućnost razvoja estrogenski zavisnog kancera endometrijuma (sluzokože materice). Pored toga, rezultati iz pregleda od skoro 1.000 žena ukazuju na to da crvena detelina može da ometa enzim koji podstiče napredovanje raka endometrijuma.

Istraživanja Američkog društva za borbu protiv raka dokazali su da izoflavonoidi crvene deteline pozitivno deluju na ćelije prostate, terajući ih da stvaraju odbrambene mehanizme protiv kancerogenih ćelija.
Ova sjajna biljka je pokazala i solidne efekte u sprečavanju razvoja benigne hiperplazije prostate, tj. benigno uvećanje prostate. Uvećana prostata može uzrokovati kod muškaraca da dožive slabo ili isprekidano uriniranje, kapanje urina posle mokrenja, ili nagon za mokrenjem čak i nakon pražnjenja.

Kako napraviti kvalitetan preparat od crvene deteline?

Potrebno vam je:
– 1L čiste votke ili čistog 40% žitnog alkohola
– oko 150 grama svežih cvetova crvene deteline (ukoliko nemate sveže mogu i sušeni)
Sastojke izblendati. Potom se smesa sipa u čistu staklenu teglu i zatvori poklopcem od metala (da nije aluminijumski ili plastični). Tegle se drže na tamnom mestu i mućkaju 2-3 puta dnevno, ukupno 14 dana. Nakon toga smesu procediti i sipati u staklenu flašu.*

*Napomena: Crvenu detelinu je najbolje da berete od 15 maja pa do 15 jula. Detelinu berite u prepodnevnim časovima (naši travari kažu kada pčele idu na ispašu) dok je još rosa prisutna na cvetovima. Gledajte da detelinu berete isključivo vedrim danima tj. najbolje vedrim danom kojem su prethodila barem dva vedra dana.

Izvor: Tinkture Dr. Šulca