četvrtak, 11. listopada 2018.

prirodni diuretici

Prirodni diuretici

Zbog svega gore navedenog, treba imati u vidu i prirodne diuretike, koji ne izazivaju nikakve sporedne efekte i nisu štetni po vaše zdravlje. Mnoge biljke i dodaci ishrani imaju diuretičke osobine koje mogu biti korisne u ovom pogledu. Međutim, uvek razgovarajte sa svojim lekarom i raspitajte se o svim potencijalnim alergijskim reakcijama, naročito ako već uzimate neke lekove.

Top sedam prirodnih diuretika:

Naučne studije su pokazale da mnoge od tih alternativa pomažu organizmu u izlučivanju viška tečnosti.

1. Maslačak
Za neke ljude maslačak je samo korov. Ali nedavna istraživanja su pokazala da jedna od komponenata maslačka povećava aktivnost bubrega i povećava frekvenciju mokrenja.

2. Glog
Ovaj rođak porodice ruža je snažan diuretik. Može smanjiti nagomilavanje tečnosti, što znači da može da poboljša simptome kongestivne srčane insuficijencije. Hranljive materije ove biljke takođe se pokazalo da povećavaju urinarnu ekskreciju i protok.

3. Rastavić
Nedavna studija je pokazala da ekstrakt rastavića (u narodu poznatiji kao konjski rep) ima iste efekte kao i diuretici, sa manje neželjenih efekata. Rastavić može biti dobra alternativa u odnosu na lekove, pogotovo ako ste imali problema sa neželjenim dejstvima.

4. Kleka
Biljka kleka se koristi kao diuretik od srednjeg veka. Moderne studije su pokazale da ima svojih prednosti, i značajan uticaj na volumen urina kod životinja. Poput mnogih prirodnih diuretika, kleka ne smanjuje nivo kalijuma kao što to rade neki lekovi.

5. Zeleni i crni čaj
Svaki put kada uživate u toploj šolji čaja, dešava se i izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Crni i zeleni čajevi su pokazali potencijal kao prirodni diuretici.

6. Peršun
Dok peršun uglavnom koristimo kao ukras na tanjiru, on može biti i od koristi onima koji imaju problema sa neželjenim efektima diuretika. Jedna studija je pokazala da može da pomogne u povećanju zapremine mokraće.

7. Hibiskus
Ovaj prelepi cvet koga još u narodu nazivaju japanska ruža je više od svog izgleda. Hibiskus ima značajne diuretičke efekte. Ranija studija takođe navodi da hibiskus pomaže povećanoj filtraciji bubrega.

Pored ovih sedam prirodnih diuretika, smanjena upotreba natrijuma i više vežbanja može pomoći u smanjenju gomilanja tečnosti. Ishrana sa više voća i povrća koji deluju kao diuretici, kao što su lubenice, grožđe, razne bobice, celer, crni luk, beli luk,  paprike, mogu biti još jedno korisno rešenje.