četvrtak, 18. listopada 2018.

holesterol i trigleciridi

Dijeta protiv povišenih vrednosti holesterola i triglicerida u krvi

Do pre sto godina, ljudi širom planete nisu uživali u tolikom izobilju hrane kao što je to danas slučaj u razvijenim zemljama sveta. Pored toga, naši preci su svakodnevno trošili mnogo više kalorija fizičkim radom, nego mi. Kao posledica toga sve je više osoba kod kojih su vrednosti holesterola i triglicerida u krvi iznad dozvoljenih. U tom slučaju dijeta protiv povišenih vrednosti holesterola i triglicerida u krvi je pametan izbor.
Ovakav način ishrane je takodje odlična preventivna mera protiv gojaznosti, dakle protiv svih oblika taloženja neželjenih masnoća, uz podrazumevanu umerenost u količinama unete hrane.
Pa evo šta je dobar izbor a šta treba izbegavati u ishrani:

VRSTA HRANE - DOBAR IZBOR - IZBEGAVATI

Hleb, peciva, žitarice i testenine

Crni, ražani, integralni hleb ili zamene za hleb (kačamak, testenina, integralni pirinač, pasulj, sočivo, kuvana pšenica i kukuruz, ovsene i ječmene pahuljice).

Beli hleb i peciva, proizvode od belog brašna, lisnato testo, smoki, čips, štapiće i krekere.

Mleko i mlečni proizvodi

Slatko i kiselo mleko i jogurt sa manje od 1,6% mlečne masnoće, nemasni sirevi.

Punomasne, topljene i krem sireve (25-45% mlečne masti), kačkavalj, buter, kajmak, pavlaku i šlag.

Meso i riba

Piletina i ćuretina (bez kožice), teletina, junetina, govedina, jagnjetina, divljač i konjsko meso. Od suvomesnatih proizvoda pileća i ćureća prsa.
Rečna i morska riba (posebno plava riba) - skuša, haringa i tuna; sardina ocedjena od ulja, losos.

Svinjsko meso i preradjevine, džigericu, čvarke, slaninu, paštetu.
Tovljenu rečnu ribu - šaran, som.

Masnoće

Hladno cedjena nerafinisana biljna ulja: maslinovo, suncokretovo, kukuruzno i sojino ulje.

Svinjsku mast, loj, margarin, majonez.

Slatkiši

Crna čokolada, slatkiši sa fruktozom i ječmenim sladom, naročito namenjeni za dijabetičare.

Mlečnu čokoladu, keks, kolače i torte.

Voće

Sve vrste svežeg voća i cedjenih sokova, 6-8 oraha dnevno ili šaka badema i lešnika.

Džem, kompote i sokove sa šećerom, gazirane slatke napitke.

Povrće
Sve vrste povrća u svežem ili barenom obliku.