Alkalna ishrana je put do zdravlja.
Svakodnevni unos velike količine hrane sa kiselim indeksom je ogromno opterećenje za organizam i njegove homeostatske mehanizme postavlja pred nemoguć zadatak.
Homeostatski mehanizmi popuštaju pred prevelikim opterećenjem i organizam skreće putem koji ga vodi ka bolesti.
Lošim životnim navikama, pre svega u ishrani ali i pušenjem, konzumiranjem alkohola, fizičkom neaktivnošću, zagađenjem životne sredine i izloženost organizma stresu PH vrednost organizma se može poremetiti u pravcu stvaranja kisele sredine.
Alkalna ishrana – preporuke
Dan započnite prirodno ceđenim sokom,
Za doručak preporuka je da konzumirate žitarice, u obliku muslija, kaše ili hleba uz dodatak suvog grožđa, suvih smokvi, suvih urmi, malina, badema, rendane kruške. Prednost dajte prosu koji je najbazniji od svih žitarica.
Za prepodnevnu i popodnevnu užinu konzumirajte sveže voće.
Za ručak pripremite čorbu od povrća, uz obavezan dodatak peršuna ukoliko vam je dozvoljen po testu intolerancije. Ukoliko vam prešun nije dozvoljen koristite ostale začine koji su vam dozvoljeni.
Za ručak pored čorbe, ukoliko planirate meso, odnosno ribu kombinujte ih sa povrćem, ne sa hlebom i krompirom.
Meso i ribu pripremajte kroz dinstanje, kuvanje ili pečenje sa začinskim biljem. Izbegavajte prženje i pohovanje.
Za dane kada ne jedete ribu i meso, pravite kombinacije povrća sa žitaricom uz dodatak začinskog bilja prema testu i ponekog jezgra takođe prema testu.
Salatu začinite limunovim sokom ili jabukovim sirćetom jer su izrazito bazni. Ukoliko vam nije dozvoljen limun ili jabuka (jabukovo sirće) možete koristiti neke druge vrste sirća koje su vam dozvoljene testom intolerancije. Salatu začinite i hladno ceđenim uljem, zatim peršunovim listom i belim lukom (ukoliko su Vam dozvoljeni).
Morske alge su izrazito bazne, možete ih staviti u salatu, čorbu ili kuvano povrće.
Za večeru možete ponoviti obrok od ručka.
Umesto mesa ili ribe, večera može biti salata od svežeg povrća, začinjena suvim začinskim biljem.