ponedjeljak, 8. travnja 2019.

čišćenje organizma

Čišćenje organizma

Čišćenje crijeva

Kada govorimo o čišćenju crijeva, prevashodno mislimo na čišćenje debelog crijeva. Crijeva bolesnog čovjeka su najčešće prepuna nezdrave hrane koja truli i koja se teško izbacuje. Posljedice su zatvor, nadutost i bolovi u stomaku. Otrov u crijevima se preko zidova crijeva širi po cijelom organizmu i nanosi veliku štetu. Zato je čišćenje crijeva među prvim koracima koje oboljeli treba da primjeni.

Nabjrži i najlakši način čišćenja crijeva je konzumiranjem slane vode. U jedan litar blago zagrijane, negazirane čiste vode se se iscijedi jedan limun i razmuti jedna supena kašika soli (po mogućnosti morske). Ovaj litar slane vode se obično pije ujutru, nakon ustajanja uz kreveta, prije bilo kakvog konzumiranja hrane. Potrebno je da se ova slana voda popije u nekom razumno kratkom roku od 5 – 15 minuta.

Ukus slane vode nije najprijatniji, ali je podnošljiv, a rezultat će biti vidljiv veoma brzo. Osoba će ubrzo imati potrebu da ide u toalet, i to možda nekoliko puta u kratkom vremenskom periodu, čime će crijeva biti očišćena u velikoj mjeri. Ovaj proces čišćenja crijeva bi trebalo ponovit u periodu od 5 dana, na isti način, svakog jutra nakon ustajanja iz kreveta. Čišćenje crijeva slanom vodom se ne preporučuje srčanim bolesnicima, dijabetičarima ili osobama koje imaju problema s bubrezima, te se umjesto toga primjenjuje klistiranje.

Klistiranje je metoda unosa tečnosti u debelo crijevo preko anusa, pomoću jednostavnog plastičnog ili gumenog balona, vreće ili posude s crijevom. Za ispiranje se koristi 1,5 – 2 litra mlake vode, čaja ili neke druge tečnosti u koju su ubačene ljekovite biljke.

Posuda sa tečnošću se okači iznad osobe a vrh cijevi koja izlazi iz nje se lagano ubaci u anus osobe koja leži na boku. Na kraju crijeva postoji slavina kojom se reguliše brzina protoka tečnosti u debelo crijevo.

Nakon ubačene cijele količine tečnosti u debelo crijevo, osoba se par minuta okreće na jedan i drugi bok, pritom lagano masirajući stomak da bi se tečnost što bolje razlila po crijevima. Nakon toga se odlazi u toalet i tečnost se izbacuje iz debelog crijeva. Ne treba da radite klistir svakog dana do kraja života. Ako ste baš bolesni, onda treba da se radi dva puta sedmično dok ne ozdravite, a oni koji nisu mnogo bolesni mogu jedanput sedmično ili još rijeđe.

Čišćenje jetre

Jetra je jedan od glavnih filtera organizma i najčešće je veoma zatrovana kod bolesnih osoba. Zato je čišćenje jetre obavezan dio programa liječenja skoro svake bolesti. Studije su pokazale da osobe koje su godinama patile od određenih zdrastvenih tegoba (kao što su glavobolja, depresija, itd.) su nakon samo jednog čišćenja jetre osjetile veliko poboljšanje, a nekada i potpuni nestanak tegoba.

Najpoznatija tehnika čišćenja jetre je ona koju je primjenjivao čuveni doktor Maks Gerson. U pitanju je tehnika klistiranja kafom, kada se preko zidova debelog crijeva vrši čišćenje jetre. Metoda se sastoji u slijedećem: u litar ključale vode se doda oko 45 grama (3 čajne kašičice) kafe, po mogućnosti organski uzgajane, i ostavi da ključe na laganoj vatri 15 minuta, Onda se 250 ml dobijene kafe miješa sa 750 ml vode da bi se dobila tečnost za klistiranje. Samo klistiranje se provodi na isti način opisan ranije, uz to da osoba treba da provede u ležećem položaju od 12 do 15 minuta, povremeno masirajući stomak. U slučaju da se prilikom klistiranja osjeti bol, potrebno je malo saviti noge u koljenu i jače masirati stomak da bi se izdržao cijeli vremenski period i ostvario potpun efekat čišćenja jetre.

Za čišćenje jetre mogu se koristiti i određeni sokovi i biljne formule. Čišćenje sokovima obično traje nekoliko sedmica, naizmjenično sa sokom za čišćenje bubrega, kada se svakog dana ujutru nakon ustajanja na prazan stomak popije mješavina od:

250 ml iscjeđenog soka od narandži
1 limuna
250 ml negazirane vode
1-4 češnja bijelog luka
1-4 kašike maslinovog ulja
1 cm đumbira
Svi sastojci se izmješaju u blenderu i zatim popiju. Prvog dana se uzima jedan češanj bijelog luka i jedna supena kašika maslinovog ulja, pa se doza povećava za jedan češanj i jednu kašiku svakog narednog dana do četiri češnja i kašike. U ovom periodu se uz sok svakodnevno koriste specijalne mješavina čaja za Detoksikaciju kao i tinkture „Jetra – Žuč“ i „Detoks“.

Sok za čišćenje jetre se najčešće pije u kombinaciji sa sokom za čišćenje bubrega naizmjenično svakih 7 dana, 4-6 sedmica.

Čišćenje bubrega

Sok za čišćenje bubrega i bešike se sastoji od:

1-2 iscijeđena limuna
1 litar vode
prstohvat ljute aleve paprike ili 5-20 kapi tinkture „Cirkulacija“
Neobavezno: mala količina javorovog sirupa radi ukusa
Sok se pije ujutru na prazan stomak, a za potpun efekat uz njega se preporučuje uzimanje mješavine čaja za Bubrege i Bešiku uz tinkture „Bubrezi – Bešika“ i „Detoks“.

Hidroterapija je još jedan moćan metod prirodnog liječenja. Preporučuje se primjena što toplije vode i hladne vode po jedan minut naizmjenično, nekoliko putan oboljeli dio tijela. Na taj način se poboljšava dotok krvi u tretirani dio tijela i sami tim ubrzava dotok hranljivih materija, ćelija imunog sistema i drugim materija koje podstiču proces izliječenja. Blaga masaža oboljelog dijela tijela takođe doprinosi poboljšanju cirkulacije i može se primjenjivati zajedno sa hidroterapijom.

Tretman toplom kupkom je naročito važan za aktiviranje rada imunog sistema. U kadu se sipa što toplija voda i razmuti jedna šaka najljuće ljute paprike koja je dostupna. Genitalije i bradavice je potrebno namazati vazelinom radi zaštite, a u toploj kadi se provede 15 – 30 minuta pijući litar što toplijeg čaja. Na kraju se osoba istušira prohladnom vodom i legne da odmori 45 – 60 minuta. Tretman toplom kadom se može primjenjivati svakog dana, zavisno od stanja pacijenta.