nedjelja, 7. travnja 2019.

tinkture

Tinkture predstavljaju tečne ekstrakte biljaka. One su koncentrisani biljni preparati gdje su ljekoviti sastojci biljaka izvađeni u tečnom obliku. Za pravljenje tinktura koristi se alkohol koji se dodaje vodi ili jabukovom sirćetu. Pravljenje tinktura alkoholom je metod star hiljadama godina i koriste ga svi ozbiljni herbalisti na svetu. Alkohol se koristi zato što se najvažniji ljekoviti sastojci, kao što su esencijalna ulja, smole, alkaloidi, steroidi i brojne druge bio-hemijske supstance ili fitohemikalije, mnogo bolje rastvaraju u alkoholu, nego u vodi (čaj) ili na bilo koji drugi način. Štaviše, određene važne fitohemikalije iz biljaka se mogu rastvoriti jedino u alkoholu.

Postoje brojne prednosti tinktura. Tinkture su mnogo jače i koncentrovanije od čaja. Samo 2-3 kapi tinkture jednake su, čak jače, od cijele jedne šolje čaja. Upravo iz ovakvih razloga je konzumiranje samih tinktura preko potrebno kod saniranja zdravstvenih problema jer ko bi uspio da popije tolike silne količine čaja dnevno.

Ljekoviti sastojci tinktura mogu se lakše svariti i asimilovati nego same sirove biljke ili biljne kapsule, naročito ako je varenje kod čovjeka loše. Ljekoviti sastojci tinktura ulaze u krvotok brzo, gotovo momentalno. Zato tinkture mogu da čine, između ostalog, prvu pomoć i lijek za hitne slučajeve. Tinkture sa alkoholom kao bazom su dobre i kao antiseptici za otvorene rane.

Alkohol, takođe, održava tinkturu i znatno joj produžava rok trajanja, gotovo na neograničeno. Što tinktura duže stoji nekorišćena to je njen sam efekat, odnosno dejstvo, mnogostruko veće. Alkohol koji se nalazi u tinkturama je u minornim količinama, a za one koji žele u potpunosti da ga odstrane postoji veoma jednostavno rijesenje – svoju dozu tinkture ukapajte u vreo čaj ili prelijte ključalom vodom i sav alkohol će ispariti.

Za razliku od tinktura koje preporučuje Institut za prirodnu medicinu, komercijalne tinkture generalno su lošeg kvaliteta i nedjelotvorne su, jer se ne pripremaju od adekvatnog i neprerađenog bilja, i u proporcijama koje su koristili najbolji herbalisti svih vremena, poput dr Ričarda Šulca.

Tinkture koje preporučuje Institut za prirodnu medicinu rađene su prema originalnim receptima i izuzetnog su kvaliteta i djelotvornosti.