Čaj od ploda: Ovaj čaj blagotvorno djeluje na disajne tegobe, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa.
Priprema: Operite, očistite i presijecite plod na četiri dijela. Odstranite sjemenke i tvrdi dio oko njih, a mesnati dio isijecite na listiće i odmah ih stavite u litar vode, da ne bi promijenile boju. Lagano kuvajte od 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procijedite ga i pijte u gutljajima tokom cijelog dana.
Sirup za bronchitis: Narodni lijek protiv kašlja i upala disajnih organa možete napraviti vrlo jednostavno i od samo nekoliko sjemenki.
Priprema: Izdrobite pet sjemenki dunje i prelijte sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svježeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfije. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan prije jela.
Sok za želudac: Tegobe sa varenjem možete lako eliminisati sokom od dunja.
Priprema: Operite i sitno narendajte kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete prije jela.
Melem za opekotine: Melem od sjemenki dunje može biti od pomoći za liječenje blažih opekotina i rana.
Priprema: Izdrobite 10 g sjemenki dunje, prelijte sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboljeli dio tela, direktno ili kao oblog.
Sir od dunja: Francuzi vjekovima prave sir od dunja koji je odlična kombinacija sa pečenim mesom, piletinom, pačjim mesom, junetinom i mesom divljači. Ovaj sir je snažan izvor energije, a može da se uzima i kao lijek za poboljšanje varenja. Ne preporučuje se dijabetičarima i gojaznim osobama.
Priprema: Dva kilograma dunja skuvati, zajedno sa korom, dok potpuno ne omekšaju. Kada se ohlade, isjeći na komadiće i propasirati. Izmjeriti dobijenu masu, i u nju dodati odgovarajuću količinu šećera. Na kilogram i po pirea dunja dodaje se kilogram šećera. Sve ponovo kuvati na laganoj vatri 45 minuta, uz neprestano miješanje. Odmah po kuvanju sir od dunja sipati u odgovarajuću tepsiju, plitku staklenu posudu ili u posudice. Kada se ohladi, sir isjeći na kocke, uvaljati u prah šećer, i staviti na tamno i suvo mjesto da stoji.
Zaslađivač: Dunje možete konzumirati i u vidu zaslađivača za, na primjer, čajeve,i na taj način možete ublažiti brojne tegobe.
Priprema: Sameljite kilogram dunja, iscijedite sok, a zatim mu dodajte 2 kg šećera i kratko prokuvajte, a kada se ohladi sipajte u sterilisane flaše.
Preparat protiv bora i ispucalih usana: Za lice bez bora i lijepo njegovane usne narodna medicina preporučuje sjemenke dunje. Priprema losiona od sjemenki: Sitno isjeckati 1 kašičicu sjemenki, a zatim ih usitniti u avanu i preliti sa dvije kašičice proključale vode. Dobro promiješati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Ovim preparatom možete mazati i ispucale usne i mjesta na licu sa izraženim borama.
Priprema losiona od kore dunje: 200 gr kora dunje držati dvije sedmice u tri decilitra jače rakije, po mogućnosti komovice. Nakon toga procijediti rakiju i sipati u tri bočice i hermetički zatvoriti. Pripremljenim losionom mazati dijelove lica sa borama dva puta dnevno.