nedjelja, 25. studenoga 2018.

srce i zima

OBRATITE PAŽNJU: Kako da zaštitite srce tokom hladnijeg vremena?

Saznajte kako da predupredite moguće komplikacije u vezi vašeg kardiovaskularnog sistema za vreme zimskih meseci.

Prehlade i virusi kojima smo svi izloženi tokom jesenjih i zimskih meseci mogu biti neugodnost za bilo koga ko je prinuđen da provede vreme na otvorenom. Međutim, naročito za većinu ljudi koji su pod visokim rizikom od srčanih oboljenja, kao i onih koji su već dijagnostikovani kao srčani bolesnici, hladnije vreme može prouzokovati mnoge komplikacije.

Statistika pokazuje da zimski meseci predstavljaju visoko rizično vreme za srčane bolesnike. Više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, manje vežbamo i jedemo malo više, neki i znatno više od dozvoljenog. Sve ovo utiče na povećavanje krvnog pritiska,holesterola i kilograma u zimskim mesecima, u poređenju sa ostatkom godine – ovo je klasičan sezonski recept za oboljenja srca. Međutim, postoje koraci koje možete preduzeti da biste smanjili rizik, i zaštitili zdravlje srca i tokom hladnijeg vremena.

Kako hladnije temperature utiču na naše telo i cirkulaciju? Hladnoća dovodi do skupljanja, sužavanja krvnih sudova, u cilju štednje toplote. Zbog smanjenog promera krvnog suda povećava se pritisak.

To takođe znači slabiji dotok kiseonika do srca, koje radi pojačano kako bi ostatak tela bio zagrejan. Tako se povećava i rizik od potencijalnog srčanog udara.

Kako smanjiti rizik od srčanih oboljenja tokom hladnijeg vremena?

Imajući u vidu dodatno opterećenje vašeg srca tokom zime, setite se da ne biste trebali pristupati intenzivno svakodnevnim aktivnostima ili vežbama, kao što biste inače radili. Tokom noći se stabilizujete i primirite i želite da uđete aktivno u novi dan, ali ne preterujte. Dajte sebi nekoliko dodatnih minuta da ustanete iz kreveta i počnete sa svojim uobičajenim jutarnjim aktivnostima ili laganom vežbom.

Kardiolozi preporučuju srčanim bolesnicima i osobama pod visokim rizikom od srčanih oboljenja da smanje trajanje i intenzitet treninga ili aktivnosti ujutru. Ako imate neke neodložne aktivnosti, učinite to i obavezno napravite pauzu. Dajte svojoj telesnoj temperaturi neko vreme da se prilagodi i dostigne optimalnu vrednost. Tokom pauze izbegavajte svoju omiljenu toplu šoljicu kafe uz cigaretu, jer kofein i nikotin u kombinaciji mogu znatno pogoršati stanje zdravlja srca. Umesto toga može vas zagrejati topli kakao.

Praznici, sajmovi i ostala okupljanja za vreme zimskog perioda znače da obično jedemo, pijemo i uživamo više, ali sve to stvara dodatni pritisak na naš kardiovaskularni sistem. Ovi porodični i finansijski stresori zimske sezone takođe povećavaju rizik od depresije i anksioznosti, i ugrožavaju zdravlje našeg srca.

Kako biste smanjili rizik od srčanog udara za vreme zimskih meseci, i zaštitili zdravlje vašeg srca, ispratite sledeće savete:



Nastavite sa redovnom vežbom i aktivnostima, ali sa smanjenim trajanjem i intenzitetom.

U redu je da se prepustite praznicima i odmoru, ali pokušajte da zdravi i hranljivi obroci preovlađuju nad uobičajenom slavskom kaloričnom trpezom.

Ne preterujte svake večeri i vikenda sa zabavama i događajima, kako biste smanjili stres.

Gledajte da zadržite normalan raspored spavanja - idite u krevet i budite se otprilike u isto vreme.

Ostani hidrirani, pijte dosta vode, limunade i biljnih čajeva bez šećera

Izbegavajte kontakt sa ljudima koji su bolesni, i nastojite da održavate higijenu ruku jer se mnoge bolesti prenose prljavim rukama.

Primite potrebne vakcine, posebno vakcinu protiv sezonskog gripa.

Konsultujte se sa vašim lekarom o bilo kakvim dodatnim koracima koje možete preduzeti ako imate visok krvni pritisak, visok holesterol ili drugi faktor rizika od srčanih bolesti.