četvrtak, 25. srpnja 2019.

kupine

Vaše srce najbolje čuva šaka ovog voća

Zdrave crne bobice kupine, osim što osvježavaju, blagotvorno djeluju i na naše zdravlje. Pune su vitamina i minerala, vlakana te antioksidansa koji su vrlo učinkoviti u prevenciji brojnih bolesti, i zato biste kupine trebali jesti što češće.

Kupine su čak 10 puta bogatije antioksidansima od rajčice ili brokule, što ih svrstava među najzdravije namirnice. Specifičan antioksidans koji sadrže, elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici, vrlo je učinkovit u borbi protiv raka, kako piše Dnevni avaz.

Bobice kupine pune su polifenola koji pomažu tijelu u borbi sa slobodnim radikalima te sprečavaju bolesti srca i krvnih žila.

Boja kupina potječe od antocijana, koji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno djeluje na zdravlje, posebno srčanožilnog sustava. Jako je važna njegova uloga u prevenciji malignih bolesti.

Zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana, kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti probavnog sustava, a odličan su saveznik u smanjenju tjelesne težine.
Sjemenke kupina, osim vlakana, sadrže i visoki udio elegične kiseline. Taj snažni antioksidans na različite načine se bori protiv kroničnih bolesti. Ovu kiselinu ne uništava ni kuhanje.

Ovo voće sadrži malo kalorija, ali je jako bogato vitaminima C, E, folnom kiselinom te kalijem, manganom i magnezijem.

Šaka kupina osigurava osam grama prehrambenih vlakana, a najviše pektina koji blagotvorno djeluje na sniženje nivoa kolesterola.

Zahvaljujući nutritivnom sastavu, kupinama se pripisuje protuupalno, antibakterijsko djelovanje na funkcije krvnih žila.

Kupina je na vodećem mjestu među bobičastim voćem po razini fitoestrogena koji ima potencijalnu ulogu u prevenciji karcinoma dojki i cerviksa.

U kupinama se nalazi lutein, najvažnija prirodna tvar za zdravlje ljudskog oka. Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprječava razvoj očne mrene. Djeluje kao filtar sunčeve svjetlosti, apsorbirajući UV zrake.