subota, 27. srpnja 2019.

ishrana trudnica

PITANJA I ODGOVORI

PITANJE
Kako ne jedem meso i vrlo retko mlečne proizvode, a u drugom stanju sam, možete li mi navesti konkretene namirnice koje bi bilo dobro unositi?

ODGOVOR
Odgovor je vrlo jednostavan. Jedite što raznovrsnije voće, povrće, orašaste plodove i žitarice u što zdravijem obliku. Jako je važno i da unosite zdrave masti kako bi se bebi mozak pravilno razvio.
Jedite laneno ulje, masline, avokado, orase i brazilske orase što češće, oni sadrže zdrave biljne masti.
Tahini je isto odličan. Možete da stavite na zdrav hleb urme ili neki namaz od urmi, i da onda prelijete sa tahinijem i tako da jedete. Ovo može biti i kao obrok i kao poslastica.
Jako je važno da unosite dovoljno kalcijuma zato što će beba da vuče dosta kalcijuma iz vas, pa da se ne desi da vam zubi postanu krhki. Unosite dosta zeleniša i suvog voća, semenki i biljnog mleka, badema i mahunarki kao što su sočivo, pasulj, leblebije. Sve ove namirnice su bogate kalcijumom.
Sledeća jako bitna stvar koju trebate unositi je gvožđe. Najbolje je što pre da krenete sa dodacima za ishranu zato što ćete već u 6-om mesecu da budete u problemu sa lošom krvnom slikom zbog nedostatka gvožđa. Predlažemo da probate sa dodatkom za ishranu Anemo + koji se baš i koristi kod anemije tj. u vašem slučaju treba da spreči anemiju. Najbitnije namirnice za gvođže su: pasulj, sočivo, indijski orasi, tofu, spanać, cela zdrna žitarica i alge kao što su spirulina i hlorela. Ukoliko se dogodi da ipak pored sve ove ishrane imate lošu krvnu sliku, a to se može desiti s obzirom da dete može dosta da povuče, onda se posavetujte sa ginekologom. Ali ne brinite ako su odstupanja mala, to je normalno, krvna slika ne može biti savršena posebno pred porođaj.

I na kraju, jako je važan vitamin D. Sunčajte se, ali umereno, i nemojte koristiti kupovne kreme za sunčanje jer su kancerogene. Možete i da koristite dodatak vitamina D.