srijeda, 10. srpnja 2019.

zubni konac

Konac za zube – Pravilna upotreba (korak po korak)

Ukoliko prilikom sprovođenja oralne higijene koristite samo četkicu za zube i pastu, Vaši zubi nisu u potpunosti čisti. Vlakna četkice za zube ne mogu da očiste mesta na kojima se zubne površine dodiruju (aproksimalne površine zuba).  Čak 35 % površine zuba ostaje neočišćeno. Vremenom na tim mestima dolazi do nakupljanja dentalnog plaka i sledstvenog nastanka karijesa, upale desni i pojave neprijatnog zadaha iz usta. Zbog toga je jako važno da svakodnevno koristite konac za zube.

Kako se koristi konac za zube?
Operite ruke.
Odmerite i isecite oko 40 cm konca.
Krajeve konca obmotavajte oko kažiprsta obe ruke sve dok razmak između ova dva prsta ne bude 5 cm.
Pažljivo unesite konac u prostor između dva zuba.
Pokretima “gore-dole” očistite površine najpre jednog pa drugog zuba. Ne možete jednim pokretom očistiti obe površine zuba. Takvim načinom korišćenja konca možete povrediti zubnu papiluStomatološki rečnik, zdravlje zuba
Gingiva (desni) truglastog oblika koja se nalazi u prostoru...
Izvucite konac iz međuzubnog prostora i iskorišćenih 5 cm konca namotajte na jedan kažiprst.
Sa drugog kažiprsta odmotajte čistih 5 cm konca.
Za svaki međuzubni prostor ponovite ceo postupak.

Kada se koristi konac za zube?
Konac za zube se koristi jednom dnevno, a najbolje je uveče pre odlaska na spavanje. Međutim, ukoliko ste uveče previše iscrpljeni, nećete pogrešiti ako čišćenje zuba koncem obavite ujutru ili na primer nakon ručka.

Postoji još jedna dilema vezana za upotrebu dentalnog konca. Možda ste i se sami nekada zapitali da li je ispravno najpre oprati zube četkicom i pastom pa ih onda čistiti koncem ili obrnuto. Sve dok Vam ovakva pitanja padaju na pamet i dok nastojite da poboljšate svoje zdravlje ne možete mnogo pogrešiti.  🙂 Obe metode imaju svoje prednosti, a na Vama je da izaberete koju ćete primenjivati.

Zagovornici metode u kojoj se zubi najpre očiste koncem, pa tek onda peru četkicom ističu da je dejstvo fluorida iz paste za zube bolje kada se iz interdentalnih prostora koncem očiste naslage. Tada fluoridi nesmetano deluju na zubne površine jer nemaju “prepreke”. Prednost druge metode je ta što se četkicom i pastom jedan deo plaka iz međuzubnog prostora ukloni pa je potrebno manje vremena i truda za čišćenje zuba koncem.

Šta ako konac za zube ne može da “prođe” između zuba?
Kod postojanja jakih međuzubnih kontakata može se desiti da konac za zube otežano prolazi u međuzubni prostor. Ovaj problem se može rešiti korišćenjem navoštenog ili monofilamentnog konca za zube. Međutim, ukoliko ni to ne pomogne, posetite stomatologa. Postojanje stranog tela u interdentalnom prostoru, neadekvatni ispuni, frakture zuba i sl. su takođe faktori koji mogu otežati upotrebu konca za zube. Iz istog razloga obratite se stomatologu ukoliko primetite da je konac nakon upotrebe pokidan ili se otežano izvlači iz međuzubnog prostora.

Krvarenje desni tokom upotrebe konca za zube
Ukoliko Vam desni krvare tokom korišćenja konca za zube to ne znači da treba da prestanete da ga koristite.Naprotiv, posvetite još više vremena i pažnje čišćenju međuzubnih prostora koncem, i vrlo brzo ćete primetiti poboljšanje. Natečene, bolne i jarko crvene desni koje krvare predstavljaju uvod u parodontopatiju koja je direktno zavisna od količine dentalnog plaka tj. od nivoa oralne higijene.

Držači za zubni konac
Držači za zubni konac su specijalne naprave koje olakšavaju čišćenje zuba koncem. Predstavljaju odlično rešenje za pacijente koji imaju ograničene manuelne sposobnosti i svakako za roditelje koji aktivno učestvuju u održavanju oralne higijene kod male dece.

Drzaci za zubni konac su specijalne naprave koje olakšavaju čišćenje zuba koncem. Predstavljaju odlično rešenje za pacijente koji imaju ograničene manuelne sposobnosti i svakako za roditelje koji aktivno učestvuju u održavanju oralne higijene kod male dece.
Drzaci za zubni konac
Postoje razni oblici držača za konac. Najčešće se mogu naći držači u obliku slova Y  ili u obliku noža. Takođe, na tržištu postoje držači za jednokratnu i višekratnu upotrebu.