četvrtak, 19. listopada 2017.

angina pektoris

Prevencija i reguliranje angine

Prevencija uključuje zdravu i uravnoteženu prehranu, umjerenu fizičku aktivnost, izbjegavanje stresnih situacija, prestanak pušenja i redovite liječničke kontrole. Kvaliteta života nakon postavljene dijagnoze ovisi o kojem se tipu angine radi, ali jedno je sigurno ”stvari će se promijeniti”, a vi ćete se na njih morati naviknuti.

- Nemojte se prepustiti djelovanju angine – premda ćete vrlo brzo spoznati koje su vam granice, nemojte dopustiti angini da diktira vašim životom (osim ako liječnik nije preporučio strogo mirovanje), bavite se vježbanjem ali lakšim tempom, šetajte, istežite se.
- Pokušajte živjeti iz dana u dan životom kakvim ste navikli, ali si nastojte odrediti prioritete. Ako vam je penjanje po stepenicama i inače predstavljalo veliki problem – vozite se liftom, ako pak nemate lift onda ćete morati prilagoditi brzinu penjanja svojim mogućnostima. Zapamtite: bitno je koliko ste se umorili, a ne za koliko ste stigli nekamo.
- Ako pušite – odmah prestanite. Pušenje je u ovom slučaju poput ”soli na ranu” osim što vas cigareta neće dezifincirati od drugih mogućih koronarnih oboljenja.
- Iz prehrane izbacite: konzerviranu hranu, suhomesnate proizvode, masne sireve, pržena i pohana jela, slatkiše, gazirane napitke i nemojte olako shvaćati konzumaciju soli.
- Povećajte konzumaciju svježeg voća i povrća, integralnih žitarica, badema, oraha, mljevenih sjemenki lana te morskih plodova.
- Eliminirajte životinjske masti iz prehrane.

Angina pektoris – liječenje biljem i prehrana

Svima nam je dobro poznato da se prehranom može postići mnogo, jednako je i kada je u pitanju angina pektoris. Iz svakodnevne prehrane potrebno je izbaciti konzervirane namirnice, suhomesnate proizvode. masne sireve, pržena i pohana jela, slatkiše i gazirane napitke, te svesti upotrebu soli na minimum.

Nedavna istraživanja pokazala su kako se bolovi angine pektoris pojavljuju kao posljedica niske razine antioksidansa u krvi, vitamina C i E, beta-karotena te omega-3 masnih kiselina.

Osobe koje imaju nisku razinu vitamina E u krvi, gotovo su dva puta vie izloženije riziku od razvitka angine pektoris. Upravo se radi toga preporučuje konzumacija svježeg voća i povrća, integralnih žitarica, oraha i badema, mljevenih sjemenki lana te morske ribe.

Savjetuje se i eliminacija životinjskih masti iz svakodnevne prehrane, jer su uglavnom životinjske masti odgovorne za više od 60 % slučajeva ateroskleroze. Umjesto životinjskih masti, možete konzumirati nerafinirana ulja poput maslinovog ili lanenog ulja.

Osoba koja boluje od angine pektoris trebala bi konzumirati više namirnica koje obiluju hranjivim tvarima poput proteina i vitamina B-12.

- Svakodnevna konzumacija lanenih sjemenki pomoći će u prevenciji i održavanju zdravlja srca i krvnih žila upravo zbog bogatstva omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline snažno djeluju na smanjivanje lošeg kolesterola. Sjemenke možete dodavati raznim jelima, salatama, umacima i juhama od povrća, ali se pobrinite da su lanene sjemenke prethodno samljevene kako biste ih mogli probaviti.
- Matičnjak – je izvrstan izbor kod bilo kojeg srčanog oboljenja. Čaj od matičnjaka jača srce i čisti krv.
- Sojino mlijeko – pomaže u snižavanju kolesterola u krvi. Preporučena dnevna doza soje kako bi došlo do vidljivog poboljšanja iznosi 25 grama sojinih proteina dnevno.

Protiv angine pektoris djelotvorni su i određeni napici. Nasjeckajte 35 česana češnjaka. i 3 limuna srednje veličine. Nasjeckane komadiće dodajte u litru vode i zatim kuhajte na laganoj vatri, pritom pazeći da voda ne počne ključati. Napitak ostavite da odstoji 12 sati te nakon toga procijedite. Ovaj napitak potrebno je piti 40 dana prije jela na tašte. Ako nema rezultata popijte još najmanje dvije litre istog napitka.