ponedjeljak, 23. listopada 2017.

pozitivnost i meditacija

Pozitivnost i meditacija

Nema sumnje da je teško zadržati pozitivan stav kada ste suočeni s bolešću opasnom po život, ali, na temelju raznih zdravstvenih studija, to može biti pitanje života i smrti.

Na primjer, u 1989-toj, Dr. David Spiegel sa Stanford Sveučilišta je proveo istraživanje na 86 žena s kasnim stadijem raka dojke. Polovica tih žena dobila je standardnu liječničku skrb, a druga polovica je uz standardnu medicinsku skrb dobila i mogućnost tjednih sastanaka podrške. Tijekom sastanaka žene bi dijelile svoje osjećaje, razgovarale s drugim pacijentima i općenito imale pozitivan stav kako bi se mogle nositi sa svojom bolešću. Na kraju istraživanja, žene iz grupe za podršku su živjele dvostruko duže od onih koje nisu bile u toj skupini. Godine 1999-te, slično istraživanje pokazalo je da pacijenti s rakom koji imaju osjećaj bespomoćnosti i beznađa imaju manju šansu preživljavanja.

Nedavno je David Seidler, pisac “Kraljevog govora”, tvrdio kako je njegov rak eliminiran kroz meditaciju i maštu. Nakon što se borio s rakom mjehura već godinama, samo dva tjedna prije operacije, Seidler je odlučio isprobati može li se riješiti raka svojom maštom. Priznao je kako je mislio da je sama ideja pomalo otkačena, ali je shvatio kako nema što izgubiti. Tako je proveo dva tjedna koja je imao do operacije, zamišljajući čist, krem boje, zdrav mjehur. Kad je Seidler otišao na biopsiju prije operacije liječnik je bio zapanjen jer je pronašao značajno povlačenje raka – čak je biopsiju poslao u četiri različita laboratorija na ispitivanje. Dok Seidler vjeruje da je njegova vizualizacija uzrok nestanka raka, njegov liječnik je pojavu ocijenio kao “spontanu remisiju.”