Iako se sa sigurnošću ne zna koja hrana osigurava najbolju zaštitu od
zloćudnih bolesti, naučnici su otkrili vezu između određene hrane i
razvoja raka. Tako štetne tvari kolaju po cijelom organizmu i razaraju
DNK, što potiče razvoj kancerogenih ćelija. Sistem odbrane možemo
pronaći u antioksidansima koji štite zdrave ćelije i pomažu tijelu pri
izlučivanju štetnih tvari.
Bijeli luk i lukovice bogati su sumporom koji ima antioksidativan i
antikancerogen učinak, a polifenoli u zelenom čaju takođe imaju
antioksidativna svojstva. Vitamini C, E i β-karoten (preteča vitamina A)
poznati su antioksidansi koje nalazimo u voću i povrću.
Vitamin C: citrusi, bobičasto voće, paradajz, krompir, brokula, kivi, kupus, žuta paprika.
Vitamin E: orašasti plodovi i sjemenke, kikiriki puter, kupus, jaja, ulje pšeničnih klica.
β-karoten: mrkva, špinat, kupus, tikve, marelica.
Kako biste spriječili rak dojke ili suzbili njegov rast, jedite masnu
ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama (skuša, haringa, losos, srdela)
i jednostruko nezasićene masne kiseline tipa omega-9 kojih ima
u maslinovom ulju.
Redovni samopregledi, konsultacije sa doktorom i zdrava prehrana
zaista jesu ključ prevencije od karcinoma dojke i zato budite odgovorni
prema sebi, ali i svojim bližnjima i odaberite zdravlje.