subota, 14. listopada 2017.

preventiva

Iako se sa sigurnošću ne zna koja hrana osigurava najbolju zaštitu od zloćudnih bolesti, naučnici su otkrili vezu između određene hrane i razvoja raka. Tako štetne tvari kolaju po cijelom organizmu i razaraju DNK, što potiče razvoj kancerogenih ćelija. Sistem odbrane možemo pronaći u antioksidansima koji štite zdrave ćelije i pomažu tijelu pri izlučivanju štetnih tvari.

Bijeli luk i lukovice bogati su sumporom koji ima antioksidativan i antikancerogen učinak, a polifenoli u zelenom čaju takođe imaju antioksidativna svojstva. Vitamini C, E i β-karoten (preteča vitamina A) poznati su antioksidansi koje nalazimo u voću i povrću.

Vitamin C: citrusi, bobičasto voće, paradajz, krompir, brokula, kivi, kupus, žuta paprika.

Vitamin E: orašasti plodovi i sjemenke, kikiriki puter, kupus, jaja, ulje pšeničnih klica.

β-karoten: mrkva, špinat, kupus, tikve, marelica.

Kako biste spriječili rak dojke ili suzbili njegov rast, jedite masnu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama (skuša, haringa, losos, srdela) i jednostruko nezasićene masne kiseline tipa omega-9 kojih ima u maslinovom ulju.
Redovni samopregledi, konsultacije sa doktorom i zdrava prehrana zaista jesu ključ prevencije od karcinoma dojke i zato budite odgovorni prema sebi, ali i svojim bližnjima i odaberite zdravlje.