ponedjeljak, 1. siječnja 2018.

izvori b12

Biljna hrana ne sadrži vitamin B12. Neophodne dnevne doze ćete zadovoljiti unosom sledećih namirnica.

Goveđa jetra i školjke su najbolji izvori vitamina B12.
Najveća korist od konzumacije goveđe jetre je vrlo visok sadrđaj vitamina B12. Dovoljno je samo 30 grama da se zadovolje prosečne dnevne doze ovog vitamina. Potrudite se da uvek kupite jetru dobrog kvaliteta  od goveda koja su hranjena organskom hranom i koja su pasla na livadi. Konzumiranje goveđe jetre sprečava anemiju jer je ona ne samo bogata vizaminom B 12 već i gvožđem i folatima.

100 g jagnjećeg mesa ili jetre sadrži 85,7 mcg vitamina B12

100 grama školjki sadrži 98.89 mcg  vitamina B12

Riba, meso, živina, mleko i mlečni proizvodi, jaja takođe sadrže ovaj vitamin.
Divlji losos, dakle onaj koji se lovi direktno iz mora, je jedan od najzdravijih i najbogatijih izvora proteina. On je prepun vitamina B12 i D koji je takođe veoma često deficitaran kod savremenog čoveka.

Biftek– u 170 g ima čak 13,18 mcg vitamina B12.

Jaja su odličan nemesni izvor vitamina B12. Ona takođe sadrže holin, koji je našoj jetri neophodan za pravilno funkcionisanje.Jedno krupnije jaje sadrži 0,56 mcg vitamina B12.

U 170 ml mleka nalazi se 1,04 mcg vitamina B12, isti sadržaj ovog vitamina ima i šolja nemasnog jogirta.

Neke cerealije, prehrambeni kvasci kao i namirnice obogaćene vitaminom B12.
Ako ste vegeterijanac koji traži način da popuni nedostatak vitamina B12, prehrambeni kvasac je dobar izbor. On je obično obogaćen vitaminom B 12 kao i drugim vitaminima B kompleksa. Kvasac takođe sadrži najmanje 9 od 18 aminokiselina koje ljudsko telo nije u stanju da proizvede.