petak, 30. studenoga 2018.

4 lopova - recept

Početkom XVII veka u Francuskoj vladala je kuga. U gradu Tuluzu, četiri lopova pljačkali su preminule bolesnike, i bez obzira što su bili u kontaktu sa njima, nikada se nisu zarazili. Kada su bili uhvaćeni, osuđeni su na smrt. Međutim, ponuđeno im je da u zamenu za slobodu, otkriju tajnu kako su se spasili od kuge. Tada je otkrivena mešavina kojom su se mazali da bi bili otporni na bolesti. Taj preparat se sastojao od sirćeta u kome se nalazila mešavina lekovitih biljaka. Dodavanjem belog luka ovaj napitak je postao deo kućne apoteke.

Za ovo doba godine ovaj napitak može da bude odlična prevencija za razne prehlade i bolesti. Koristite jednu kafenu kašičicu na jednu čašu vode ili šolju čaja.

* Jabukovo sirće je dobro jer snižava holesterol, smanjuje upalne procese u telu, ubrzava metabolizam, kontroliše nivo šečera u krvi, podiže energiju u organizmu
* beli luk je antioksidant, smanjuje krvni pritisak, čisti organizam
* ruzmarin opušta mišiće, podiže imunitet
* timijan pomaže kod bolnog grla, poboljšava raspoloženje
* nana je prirodan antiseptik, pomaže kod disanja
* žalfija povećava koncentraciju, neutrališe slobodne radikale

Recept za sirće četiri lopova

2 kašike sveže žalfije
2 kašike svežeg ruzmarina
2 kašike sveže nane
2 kašike svežeg timijana
2-3 čena belog luka
16oz jabukovog sirćeta

Napunite staklenu flašu sa usitnjenim biljem i lukom. Dodajte jabokovo ili vinsko sirće, promućkajte i ostavite da odstoji 2-6 nedelja.
Kada je napitak spreman, procedite ga kroz plastičnu cediljku (izbegavajte upotrebu metala kada koristite sirće). Zatim vratite sirće nazad u staklenu flašu i vaša mešavina je spremna za upotrebu.