utorak, 6. studenoga 2018.

prirodni laksativi

Prirodni laksativi koji imaju najbolji laksativni efekat

Laksativi omekšavaju stolicu i poboljšavaju pražnjenje creva. Obično se preporučuju za prevenciju i lečenje zatvora, jednog od najčešćih digestivnih problema. Zatvor karakteriše manje od tri pražnjenja creva nedeljno, a čvrsta stolica se teško izbacuje. Zatvor se obično može rešiti uz pomoć laksativa, koje možete kupiti u apoteci ali su mnogo bolji i zdravilji prirodni laksativi protiv zatvora.

Najbolji prirodni laksativi su namirnice koje sadrže puno vode i vlakana. Osim isprobavanja ovih prirodnih lekova, treba i da pijete puno vode tokom dana. Tačnije, važno je da pijete puno vode kada jedete hranu koja sadrži puno vlakana, kao što su lanene semenke i psilijum ljuske. U suprotnom, povećavanje unosa vlakana, pogotovo kada niste navikli na to, može izazvati dalje probleme sa stomakom.

Pred vama je 10 namirnica koje deluju kao prirodni laksativi.

Lanene semenke
Laneno seme je dobar prirodni laksativ. Prema studiji iz 2015. godine, sluz iz lanenog semena ima laksativni efekat. Osim toga, lanene semenke su pune vlakana i omega-3 masnih kiselina koje podstiču zdrav sistem organa za varenje. One doprinose lakšem prolasku hrane kriz creva, kako biste redovno mogli da idete na vc.možete ih kupiti u prodavnicama zdrave hrane i većim supermarketima.

Pomešajte 1-2 kašike mlevenih lanenih semenki u čaši vode i popijte. Mleveno laneno seme možete dodati i u žitarice koje pravite za doručak ili ih sipati u jogurt.
Ponavljajte dva puta dnevno, jednom pre odlaska na spavanje i jednom tokom dana.

Suve šljive
Suve šljive su najpoznatiji prirodni laksativ. Istraživanje iz 2011. godine otkrilo je da redovno konzumiranje suvih šljiva obezbeđuje normalno, spontano pražnjenje creva nekoliko puta nedeljno i bolju konzistenciju stolice. Suve šljive sadrže puno nerastvorivih vlakana koje pomažu u održavanju redovnog ciklusa pražnjenja creva. Za lečenje zatvora možete se poslužiti ili suvim šljivama ili sokom od suvih šljiva.

Jedite 6-7 suvih šljiva dnevno.
Ili, popijte pola šolje/celu šolju nefiltriranog soka od suvih šljiva ujutru na prazan stomak. Kasnije tokom dana, možete popiti još jednu čašu soka.

Psilijum ljuspice
Psilijum ljuspice, koje se dobijaju od semenki biljke plantago ovalta, su još jedan odličan prirodni laksativ. Zapravo, upravo je ova biljka jedan od glavnih sastojaka farmaceutskih laksativa. Ona sadrži nerastvoriva vlakna koja pomažu stolici da upija vodu u crevima, kako bi se hrana lakše pokretala kroz creva. Plus, ljuspice psilijuma su dobre za opšte zdravlje, a koriste se i za prevenciju gasova.

Pomešajte pola kašičice psilijum ljuspica u čaši toplog mleka. Postepeno povećavajte dozu na 1-2 kašikice po šolji.
Popijte pre odlaska na spavanje.
Ponavljajte svakog dana, kako biste imali redovno pražnjenje creva.

Aloe vera
Gel aloe vere ima moćna svojstva i deluje kao laksativ protiv zatvora. Sušeni lateks sa unutrašnje strane listova aloe vere je jedan od glavnih sastojaka kupovnih laksativa. Ovo svosjtvo olakšava varenje i podstiče pražnjenje creva. Osim toga što ima laksativni efekat, gel aloe vere sadrži više od 75 hranljivih materija uključujući minerale, vitamne, aminokiseline, fitonutrijente, enzime i naravno, vodu koja leči zatvor.

Sipajte dve kašike aloe vera gela u šolju vode ili voćni sok i sameljite blenderom.
Popijte na prazan stomak svakog jutra.

Ulje ricinusa
Ricinusovo ulje, koje se pravi od ricinusovih semenki, je poznat prirodni laksativ protiv zatvora. Ono podmazuje creva i ne upija vlagu iz zidova tankog creva. Ovo doprinosi lakšem izbacivanju i sprečava zatvor. Ali, ulje ricinusa bi trebalo koristiti u umerenoj meri jer preterivanjem možete oštetiti mišiće creva, nerve i tkiva.

Pomešajte jednu kašičicu hladno ceđenog ulja ricinusa sa šoljom soka od narandže ili brusnice. Mala deca treba da popiju pola kašikice.
Popijte na prazan stomak
Trudnice, žene koje doje i imaju menstruaciju, ne bi trebale da koriste ricinusovo ulje protiv zatvora. I generalno gledano, uvek biste pre uzimanja ovog prirodnog leka, trebalo da se posavetujete sa lekatom, jer se ono može umešati u rad drugih lekova.

Papaja
Papaja kao voće i kao sok, ima laksativna svojstva. Ovo voće sadrži enzim papain koji pomaže u varenju proteina u velikom crevu. Papaju je najbolje uzimati nakon obroka bogatih proteinima, kako bi pomogla u varenju. Plus, ona sadrži nerastvoriva vlakna, kao i nutrijente poput vitamina A, C i E.

Pojedite pola papaje svakog jutra.

Osim toga, možetei redovno piti sok od papaje

Smokve
Smokve takođe spadaju u super voće za lečenje zatvora. I sveže i sušene, smokve imaju laksativni efekat koji vas rešavaju zatvora i pomažu u redovnom izbacivanju stolice. Osim toga, bogate su vlaknima, što podstiče lakše varenje.

Pojedite 2-3 sveže smokve, sa kožom, pošto se u njoj nalazi najviše vlakana i kalcijuma.
Ako imate suve smokve, pre nego što ih budete jeli, ostavite ih u vodi nekoliko sati

Jabuke
Kako samo voće, tako i sok od jabuke su prirodni laksativi koji smanjuju vreme koje provodite u kupatilu svakog jutra. Jabuke su pune digestivnih vlakana koje omekšava stolicu. One sadrže i pektin, koji podstiče rad creva.

Pojedite 1-2 jabuke svakog dana, kako biste održavali zdravlje digestivnog sistema. Obavezno ih jedite sa korom.
Takođe, možete svakog dana piti sveže ceđen sok od jabuke.
Za lečenje zatvora, koristite samo organske jabuke.

Kruške
Kruške su prirodan izvor sorbitola, poznatog prirodnog laksativa protiv zatvora koji deluje tako što privlači vodu u debelo crevo. Ovo voće je bogat izvor vlakana koja su potrebna vašem telu za regulaciju pražnjenja creva.

Jedite 1-2 kruške svakog dana, obavezno sa korom, kako biste uneli sve hranljive materije
Umesto toga, možete popiti čašu ceđenog soka od kruške.

Bamija
Sluzava tekstura okre sadrži nesvakidašnja svojstva koja obezbeđuju redovno i lako pražnjenje creva. Upravo je sluz iz ove biljke odgovorna za podmazivanje i umirivanje crevnoh trakta, te obezbeđuje bezbolno izbacivanje štetnih materija. Okra je dobar izvor dijetskih vlakana, koje doprinose zdravlju digestivnog trakta.

Za lečenje zatvora, pojedite 1-2 šolje okre svakog dana. Kuvajte, parite ili pecite okru kako biste sačuvali većinu nutrijenata.

Šta je najbolje protiv zatvora dodatni saveti

Kao što je već pomenuto, povećajte unos tečnosti i vlakana kako biste sprečili i lečili zatvor.
Redovna fizička aktivnost i vežbanje pomažu u održavanju redovnog ritma pražnjenja creva.
Ne suzdržavajte se kada osetite da morate da idete u toalet, jer to može vremenom izazvati zatvor. Najbolje bi bilo da obroke uzimate uvek u određeno vreme i isto tako, obavljate nuždu svakog dana u isto vreme.
Neki lekovi i oboljenja kao što su dijabetes, hipotiroidizam i upala creva mogu doprineti zatvoru. Razgovarajte sa lekarom kako biste saznali da li vam nešto od toga pravi problem.