utorak, 27. studenoga 2018.

leća

Alkalna i ukusna LEĆA, kako to obično biva sa najzdravijim namirnicama, spada među prve poznate kulture koje je čovjek uzgajao, sa pretpostavkom da potiče još od kamenog doba te da porijeklo vodi iz jugozapadne Azije.

Pripada porodici zrnatih mahunarki i poznato je više desetina vrsta, s tim da su u domaćinstvima najčešće u upotrebi crvena, zelena i smeđa leća. U zadnje vrijeme, posebno na Zapadu, zbog popularizacije zdrave ishrane, leća opet zauzima svoje zasluženo mjesto na policama i u kuhinjama. Američki časopis „Health Magazine“ uvrstio ju je među top 5 najzdravijih namirnica uopće, dok je britanski „Telegraph“ objavio studiju prema kojoj je nizak postotak kardiovaskularnih oboljenja u pojedinim dijelovima Italije i Španije – direktno povezan sa tradicionalnom prehranom ispunjenom lećom

Visoko je hranjiva namirnica, jer je prebogata proteinima - ima čak najveći omjer proteina prema gramaži od svih namirnica sa biljnom bazom. Od ostalih hranjivih tvari puna je dijetalnih vlakana, zatim vitamina – B1 (tiamina), riboflavina, niacina, B6, B9 (folna kiselina), te minerala – kalija, fosfora, magnezija, cinka, bakra i željeza. Posebno treba spomenuti značajno prisustvo molibdena, mangana i esencijalne aminokiseline – triptofana u leći.

Zbog navedenih tvari, brojna su zdravstvena svojstva leće: Odlična je za rad nervnog sistema, pomaže kod regulacije tjelesne težine i mršavljenja, utječe na smanjenje šećera i holesterola u krvi - zbog čega dokazano pomaže u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja, potiče probavu ali i dokazano smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Također, vrlo povoljno utječe na zdravlje kože i kose, pomaže u sprječavanju anemije, te predstavlja odličan izvor prehrane za trudnice.

Pored svih zdravstvenih prednosti i hranjivih tvari – leća je namirnica koja je uvijek i vrlo povoljna i isplativa ( 500 gr leće dostiže cijenu do 3 KM ). Preporučujemo konzumaciju leće u obliku variva, skuhanu zajedno sa maslinovim uljem, drugim vrstama povrća (crni i bijeli luk, mrkva) ili krompirom te začinima (peršun, korijen celera, lovorov list, kurkuma, majčina dušica i slično).
A još najbolje napravote klice od leće.