utorak, 27. studenoga 2018.

prehlade i gripe

Jeste li spremni za sezonu prehlade i gripe? Ostanite zdravi ove zime!

Sezona gripe i prehlade uvijek nas pogađa tijekom hladnih mjeseci, a znate li zašto? Viruse gripe i prehlade možemo nositi u tijelu, no postoje određeni uvjeti u kojima od njih i obolimo. U nastavku saznajte zašto smo tijekom zime podložniji virusima, kako spriječiti oboljenje te što vam može pomoći u održavanju snažnog imuniteta.

Virusi gripe i prehlade također su veoma slični, dok se kod oboljenja od gripe javljaju snažniji bolovi u mišićima i kostima, iscrpljenost, glavobolja, hladan znoj i vrućica. Naravno, kod oba virusa najčešći simptomi sugrlobolja, pojačan sekret iz nosa te kašalj.


Razlog zašto tijekom hladnijih mjeseci više obolijevamo od prehlade i gripe dugo je zanimao mnoge znanstvenike. Upravo zbog brzog širenja virusa koji predstavlja velike zdravstvene rizike za veoma mlade i stare osobe, donosimo vam nekoliko čimbenika koji stvaraju povoljne uvjete za širenje virusa, a trebalo bi ih izbjegavati.

Sezona prehlade i gripe može početi već u listopadu. Najčešće uzima maha u prosincu, a završava tek u veljači ili ožujku. Naime, danas je dokazano davirus gripe dulje preživljava na hladnom i suhom zraku, kakav je osobito zimi.

Prevencija

Spriječite suh zrak – s obzirom da virusi bolje preživljavaju na suhom zraku, poželjno je korištenje ovlaživača zraka koji će podržati funkciju membrana koje sprječavaju ulazak mikroba u naš dišni sustav.
Utoplite se – još jedna dokazana činjenica jest da virusi preživljavaju i preko 23h na hladnijoj temperaturi, u odnosu na topliju temperaturu (20-30°C) pri kojoj mogu preživjeti manje od 1-2h.
Unosite vitamine – današnja prehrana uključuje previše žitarica i proizvoda od brašna koji ne sadrže mnogo vitamina i minerala. Kako naš imunitet ne bi patio, važno je uzimati dodatak vitamina C ili pak kombinaciju svih vitamina o kojima više saznajte ovdje.
Najvažnije preventivne mjere su kontinuirano, ali kratkotrajnoprozračivanje prostorija u kojima boravimo. Suh zrak unutar prostorija u kojima boravimo s više osoba povećava šansu za zarazu do 50%.
Također, potrebno je izlagati se sunčevoj svjetlosti što je više moguće jer manjak vitamina D manjak sa sobom povlači pad imuniteta i veću podložnost oboljenju od gripe ili prehlade.

Gripa inkubacija i trajanje

Virusi gripe klasificiraju se u 3 tipa (A, B i C – najblaži oblik), a zanimljiva činjenica je da virus možemo širiti i prenositi drugima čak jedan dan prije nego sami obolimo i zamijetimo prve simptome.

Nakon pojave simptoma, također možemo zaraziti druge u rasponu od 4 do 7 dana. Upravo iz tog razloga, potrebno je slijediti prethodno navedene korake prevencije.

Uobičajeno trajanje gripe je 7 dana tijekom kojih se može zamijetiti povišena temperatura i ostali simptomi. Nažalost, moguće su komplikacijeuslijed bakterijskih infekcija ili nepravovremenog liječenja gripe koje uzrokuju dodatan pad imuniteta i predstavljaju opasan rizik.