nedjelja, 4. studenoga 2018.

sirova dijeta

DIJETA SIROVOM HRANOM

Mnogi od nas sirovo voće i povrće smatraju nečim što je svakako ukusno, ali i prihvatljivo jedino kada se uz to nalazi još neka namirnica, meso, krompir, riža, tjestenina. Koliko puta samo osjetimo da nam tijelo žudi za čokoladom i tu žudnju ne bi mogla utažiti nikakva količina voća i povrća, ma koliko ukusno bilo.

No ipak, moguće je jesti ukusno i zdravo i potpuno očistiti svoje tijelo od nakupljenih toksina. Radi se o planu ishrane u kojem je sva hrana sirova i termički se ne obrađuje.

Ovo bi vas posebno moglo zanimati ako ste skloni vegetarijanskom načinu ishrane, iako ne isključuje konzumiranje mesnih obroka poput bifteka ili sushija. U doba kada smo bili sakupljači i lutalice, sirova hrana bila je jedini dostupan izvor nutrijenata, tako da se ne morate brinuti kako će vaše tijelo podnjeti ovaj zaokret, ono je već na to pripremljeno.

Šteta koju mu nanosimo brzom hranom i namirnicima prepunim aditiva golema je, a ovaj brzi režim detoksikacije mogao bi vas vratiti u potpunu psiho-fizičku ravnotežu, čak i ako ga ne planirate provoditi na duži vremenski period.

Dijeta se temelji na činjenici da hrana koja se ne obrađuje termički zadržava sva svoja prehrambena svojstva koja inače bacimo sa vodom u kojoj se kuvala. Razmislite što sve bacite kada izlijete zelenkastu vodu u kojoj se kuhala blitva ili špinat.

Uskoro po početku dijete osjetit ćete značajne pomake u organizmu-mršavljenje, detoksicacija, pad stresa, porast energije, povratak emocionalne ravnoteže, nagli porast imuniteta… i lista se nastavlja u nedogled.

Dopuštene su i sjemenke, mahunarke, orašasti plodovi i žitarice, ali u manjoj mjeri jer da bi se plan doista provodio kako priliči unos sirove hrane trebao bi biti od 70% do 100%. Što je taj postotak veći ujedno će i višestruke dobrobiti za zdravlje biti izraženije.

Realni rizik u današnje doba je da se povećanim unosom voća i povrća unosi i povećana količina pesticida, pa kada je god moguće dobavljajte namirnice provjerenog porijekla ili one u potpunosti organske iz domaće prozvidnje. Ako se doista odlučite posvetiti ovom načinu ishrane, sve što vam treba je dobar blender i dehidrator i spremni ste.