Novak Đoković je jedan od najboljih sportista današnjice, koji je pored
svog talenta postao poznat i po posebnoj ishrani koja mu pomaže da
ostvari vrhunske rezultate. Slučajnost ili ne, Novak je počeo sa
vrhunskim rezultatima tek kada je promenio kvalitet ishrane.
Možda ste primetili da često u toku meča
naš proslavljeni teniser, prilikom dugotrajnih mečeva, jede bananu,
što svedoči o potrebi da se tokokm velikih napora nadoknadi određeni
suplement. Banana je idealan prirodni izvor kalorija. Obroci bez glutena
su posebno složeni, ali se većina nutricionista slaže da je ovo jedna
od najkvalitetnijih ishrana. Bez obzira da li ste alergični ili ne, ova
ishrana poboljšava vaše stanje metabolizma i sposobnost za istrpite
velike napore. Važno je istaći da ne postoji voće koje u sebi poseduje
gluten pa slobodno kombinujte prema vašem ukusu.
Novakova ishrana sadrži dosta mesa, voća
i povrća. On unosi dosta kvalitetnog sezonskog voća i povrća, kako bi
na najprirodniji način dobio prirodne vitamine. Pored toga, unosi i
dosta mesa, što obezbeđuje visokokvalitetne proteine. Posle meča,
obavezan je proteinski šejk, na prirodnoj bazi, sa voćnim ekstraktima.
Kako ističe Đokovićev nutricionista,
Novak u velikoj meri konzumira i testenine na bazi pirinča. Meso
pretežno konzumira u popodnevnim časovima. Na meniju su uglavnom riba i
rakovi, jer su morski plodovi jedan od specijaliteta koje Novak najviše
voli. Osim toga, ne treba posebno isticati značaj i kvalitet unosa ribe u
organizam. U potpunosti je izbacio grickalice a slatke deserte je sveo
na najmanju moguću meru.
On je izbacio veštačku so, šećer, mast i
brašno, ali te prirodne namirnice postoje u prirodnoj hrani, što nam je
sasvim dovoljno. Nole jede bezglutensku hranu, lagana nemasna mesa,
sveže voće i povrće, koje može biti kuvano na vodi i na pari. Na taj
način, znatno je olakšano varenje hrane.
Iako je ovakva ishrana nešto skuplja, prednosti koje ona nudi vašem
organizmu su znatne i na zdravlju ne treba štedeti. Za početak,
pokušajte da u potpunosti izbacite brašno sa vašeg jelovnika i da nivo
soli i veštačkog šećera svedete na minimum. Između obroka, fokusirajte
se na voćne salate i prirodne šejkove. Mlečni proizvodiu su odličan
izvor proteina i masti, ukoliko niste intolerantni na laktozu.