petak, 7. listopada 2016.

kako se hrani Nole?

Novak Đoković je jedan od najboljih sportista današnjice, koji je pored svog talenta postao poznat i po posebnoj ishrani koja mu pomaže da ostvari vrhunske rezultate. Slučajnost ili ne, Novak je počeo sa vrhunskim rezultatima tek kada je promenio kvalitet ishrane.

Možda ste primetili da često u toku meča naš proslavljeni teniser, prilikom dugotrajnih mečeva,  jede bananu, što svedoči o potrebi da se tokokm velikih napora nadoknadi određeni suplement. Banana je idealan prirodni izvor kalorija. Obroci bez glutena su posebno složeni, ali se većina nutricionista slaže da je ovo jedna od najkvalitetnijih ishrana. Bez obzira da li ste alergični ili ne, ova ishrana poboljšava vaše stanje metabolizma i sposobnost za istrpite velike napore. Važno je istaći da ne postoji voće koje u sebi poseduje gluten pa slobodno kombinujte prema vašem ukusu.

Novakova ishrana sadrži dosta mesa, voća i povrća. On unosi dosta kvalitetnog sezonskog voća i povrća, kako bi na najprirodniji način dobio prirodne vitamine. Pored toga, unosi i dosta mesa, što obezbeđuje visokokvalitetne proteine. Posle meča, obavezan je proteinski šejk, na prirodnoj bazi, sa voćnim ekstraktima.

Kako ističe Đokovićev nutricionista, Novak u velikoj meri konzumira i testenine na bazi pirinča. Meso pretežno konzumira u popodnevnim časovima. Na meniju su uglavnom riba i rakovi, jer su morski plodovi jedan od specijaliteta koje Novak najviše voli. Osim toga, ne treba posebno isticati značaj i kvalitet unosa ribe u organizam. U potpunosti je izbacio grickalice a slatke deserte je sveo na najmanju moguću meru.
On je izbacio veštačku so, šećer, mast i brašno, ali te prirodne namirnice postoje u prirodnoj hrani, što nam je sasvim dovoljno. Nole jede bezglutensku hranu, lagana nemasna mesa, sveže voće i povrće, koje može biti kuvano na vodi i na pari. Na taj način, znatno je olakšano varenje hrane.

Iako je ovakva ishrana nešto skuplja, prednosti koje ona nudi vašem organizmu su znatne i na zdravlju ne treba štedeti. Za početak, pokušajte da u potpunosti izbacite brašno sa vašeg jelovnika i da nivo soli i veštačkog šećera svedete na minimum. Između obroka, fokusirajte se na voćne salate i prirodne šejkove. Mlečni proizvodiu su odličan izvor proteina i masti, ukoliko niste intolerantni na laktozu.