subota, 22. listopada 2016.

važnost sna

ZAŠTO JE VAŽAN SAN ?

Razne studije na životinjama i ljudima pokazale su da je san potreban iz više razloga.

Smanjuje rizik i povećava efikasnost
Sve vrste imaju vreme kada treba da budu aktivne i kada treba da miruju, tako da se razne vrste prilagođavaju svom okruženju na osnovu kog optimiziraju svoje vreme neaktivnosti.

Studije koje su istraživale navike raznih životinja pokazale su da veliki braon slepi miš spava 20 sati dnevno i budi se na nekoliko sati u sumrak kako bi lovio. Ukoliko bi proveo više vremena na javi, potrošio bi više energije ali ne bi bio uspešen u lovu i tako bi bio ranjiviji za ostale predatore.

Nadmudriti predatore
Čak i ako ne spavaju kada njihovi predatori love, neke životinje i dalje mogu da postanu njihove žrtve. San čini životinje tihim i mirnim tokom noći, čime uspešno izbegavaju predatore.

Čuvanje energije
Kada je hrana retka, i životinje i ljudi moraju da čuvaju energiju. Pošto trošenje kalorija opada tokom sna, neki smatraju da je san dobra taktika očuvanja. San usporava mozak kako bi očuvao energiju.

Popravka
Kako bi smo popravili telo od oštećenja tokom dana, potrebno je da se odmaramo noću. Mnoge funkcije, poput otpuštanja hormona rasa, rasta mišića, sinteze proteina, aktivene su tokom spavanja.

Učenje
Postoji još mnogo studija koje treba sprovesti kako bi se otkrile sve promene na mozgu koje se dešavaju tokom sna. U studiji koja je ispitala pamćenje, učesnicima je puštana određena muzika, nakon koje su oni imali izbor da odremaju ili odspavaju. Mala dremka je bolje uticala na memorisanje melodije.