Svježi sokovi od povrća korisna su dopuna ishrani naročito ukoliko osoba ne unosi dovoljno vitamina. Najbolji efekt postiže se kada se povrće pije svježe iscijeđeno jer neki sokovi gube na vrijednosti ukoliko duže stoje
Vrlo često se dešava da nam jedan te isti način pripreme namirnica brzo dosadi. Pripremanje sokova od povrća je vrlo jednostavno, dovoljno ga je samo izrendati ili isjeckati i ostaviti da odstoji neko vrijeme, ili ukoliko se kuha, iskoristiti vodu koju je pustilo i ispasirati. Prednost ovakvog načina pripreme je što se u jednoj čaši može unijeti i do pola kilograma čistog povrća. Osim što su ljekoviti, ovi sokovi ukoliko zaslade medom, ili im se doda voće, mogu biti i izuzetno ukusni. Najidealnije vrijeme za konzumiranje sokova od povrća, kao i sokova od voća je 30 minuta prije jela, nikako poslije jer se na taj način otežava probava.
Sok od mrkve
Doprinosi normalizaciji svih funkcija u tijelu. Najbolji je izvor vitamina A. Izvanredan je za organe vida, otvara apetit, koristan je za suzbijanje kašlja, jačanje noktiju, čišćenje od dječjih glista u crijevima i djelotvoran u borbi protiv dermatitisa, suve ili ispucale kože.
Priprema: pola kilograma mrkve izrendati i procijediti kroz čistu gazu. Uz mrkvu možete da kombinujete i svježe cijeđen sok od limuna, pomorandže ili jabuke.
Sok od bijele cvekle
Da biste iz bijele repe dobili sok, isjeckajte je na kolutiće i ostavite da odstoji nekoliko sati, iscjedite, a zatim ga pijte u malim gutljajima.
Praziluk
Propasirajte kuhani praziluk korz čistu tkaninu da biste dobili sok. Popijte ga zaslađenog medom prema ukusu, ujutru i uveče.
Crni luk
Nasjeckajte presan crni luk, sipajte meda po ukusu i ostavite da odstoji preko noći. Sljedećeg dana iscijedite i uzimajte svaka dva sata po dvije kašičice soka od luka.
Sok od cvekle
Cvekla se najprije narenda, a zatim iscijedi. Sok se može piti sam ili u kombinaciji sa sokovima od jabuka ili šargarepe. Pije se po pola čaše jednom ili dva puta dnevno tokom deset dana.
Sok od kupusa
Potrebno je pola kilograma svježeg kupusa, jedan limun i vrlo malo soli. Kupus očistiti i izrendati (ili samljeti), malo posoliti i ostaviti da odstoji da bi pustio sok, pa ga procijediti kroz gazu i dodati mu iscijeđen limun. Pije se po pola čaše jednom ili dva puta dnevno tokom deset dana.
Sok od celera i mrkve protiv prehlade i gripa
Iscijedite oko 100 grama šargarepe i 100 grama celera. Ostaviti da odstoji, a zatim procijediti. Sok popijte čim ga iscijedite jer stajanjem brzo gubi vitamine tako da u roku od pola sata nestane sav vitamin C.
Napomena: Ova količina je dovoljna za jednu čašu soka.
Savjet PLUS
1. Mrkva podstiče iskašljavanje sluzi
2. Djeluje kao antiseptik, ubrzava zarastanje rana – nanesite rashlađenu supu od mrkva na kožu kako biste ublažili ljuštenje, ogrubljelost i svrab.
3. Za ublažavanje svraba kože – isperite kožu vodom u kojoj ste kuhali mrkvu jer sadrži beta karoten koji ljekovito djeluje na kožu.
4. Šolja soka od šargarepe pola sata prije jela može da bude odlično sredstvo za podsticanje apetita. Pripremite sok od 4 šargarepe i razrijedite istom količinom vode.
5. Sok od mrkve ublažava i liječi kašalj.
Sve sokove možete da pripremate u sokovniku ili blenderu. Na taj način iskoristićete cio plod od kojeg ćete dobiti gusti sok.