ponedjeljak, 3. srpnja 2017.

prirodni sokovi

PRIRODNI SOKOVI – sve što trebate znati o njima

Današnji životni stil najbolje se može opisati kao stresan i ubrzan. Zbog velike količne obaveza, počeli smo jesti puno brze hrane, rafinisane, piti gazirane (umjetne sokove). Mislite da to može održati naše tijelo zdravim i snažnim?

Ovakav životni stil i kultura jedenja, samo opterećuje naš organizam, nakupljamo toksine u organizmu. A kao rezultat javlja se osjećaj umora, ne energičnost, razdražljivost, uranjena starost, te razna oboljenja. Sada je pravo vrijeme da počnete misliti o zdravlju svoga tijela i uma, i da uvrstite pojam detoksikacije u svoju svakodnevnu rutinu. Vaše tijelo će vam biti jako zahvalno.

Jedna od jako efikasnih metoda detoksikacije su prirodni sokovi. Ova metoda, terapija priodnim sokovima, poznata je već hiljadama godina, a danas smo nažalost pomalo zaboravili na njenu važnost. Uz to što svakodnevno jedete svježe voće i povrće, svakako treba uvesti i barem 1 čašu soka od voća ili povrća u svoju dnevnu rutinu.

Djelotvornost svježih sokova sastoji se u činjenici da se odvajanjem vitalnih organskih materija i vode od vlaknastih materija voća i povrća drastično ubrzava njihova apsorpcija i potiče aktivnost probavnog trakta. Svježi sirovi sokovi su za 10-15 minuta probavljeni i gotovo u cijelosti primijenjeni u obnovi i ishrani ćelija, tkiva žlijezda i tjelesnih organa, dok se putem obroka taj proces odvija tek nakon nekoliko sati

Dokazano je da naše tijelo apsorbuje više hranjivih sastojaka iz soka, nego iz krutih namirnica. Ukoliko se odlučite za konzumiranje soka, najbolje je piti svježi, nezaslađen sok od organskih voća ili povrća. Kada pijemo svježe sokove, svi hranjivi sastojci odlaze direktno u našu krv, i tada naše tjelo dobiva brojne dobrobiti. Stoga će vaš čaša soka ekspresno napuniti energijom, te ostalim vitaminima, mineralima, enzimima koji su nam potrebni za normalan rad čitavog organizma.

Zlatno pravilo ispijanja sokova

Jedno od najvažnijh pravila ispijanja sokova je da se voće i povrće nikada ne pije zajedno, jer se probava ovih namirinica odvija drugačije. Ako ih želite ipak kombinovati napravite samo pauzu od 3-4 sata između njihovog uzimanja.

Isto tako, citruse nije dobro miješati s ostalim voćem iz istog razloga (načina odvijanja probavnih procesa). Voćne sokove dobro je piti u prvoj polovini dana jer pomažu izbacivanju toksina, a sokove od povrća popodne ili uvečer jer stvaraju nove ćelije i rekonstruišu tkiva.

Svježe sokove najbolje je piti barem 1 sat prije obroka, a doručak možete zamijeniti čašom bogatog soka. Kako bi vaše tijelo bilo zdravo, kupujte namirnice samo organskog porijekla, a ukoliko niste sigurni je li voće i/ili povrće bilo tretirano pesticidima, najbolje ga je namočite na pola sata u vodi u kojoj ste prethodno dodali malo soli (1 kašičica).

Rastvor će izvući iz povrća i voća velik dio pesticida. Nikada nemojte piti pre-hladne sokove, to je najčešća greška svakoga od nas. (Pre) hladni napici gase probavnu vatru, što će uzrokovati lošu probavu, ali i spore metaboličke procese. Sokove možete pripremati u sokovniku koji odvaja kruti dio od tekućeg, ali i u običnom blenderu.