četvrtak, 13. srpnja 2017.

gojaznost

Zašto jedemo više nego što je potrebno?

Svaka osoba koja ima 10% više kilograma od idelne težine smatra se gojaznom. Gojaznost je postala ozbiljan problem i vodeća bolest naše civilizacije. To je bolest koja je u porastu i od koje ne pate samo odrasli, nego sve više mladi i deca. Poremećaji zdravlja kod mladih pre svega su izraz moderne materijalističke kulture, zasnovane na dominaciji profita kao osnovnog privrednog mehanizma u savremenom društvu. U kulturi u kojoj vlada otuđenje među ljudima, plima egoizma i individualizma i naglo urušavanje tradicionalne porodice, deca i adolescenti, zahvaćeni burama puberteta i mladosti, idealna su ciljna grupa potrošačkih iskušenja : reklamiranja visoko kaloričnih namirnica: alkohola, slatkiša, masti, gotovih jela, brze hrane, grickalica : i drugih obmana savremenog doba Tako je sada skoro svima poznato da gojaznost nije samo problem uzimanja veće količine hrane. Gojaznost je i dobar primer uzajamnog delovanja uma i tela.Gojaznost, kao i giht i dijabetes, klasifikuju se na primer u Ajurvedi kao jedna od žbolesti obilja, tj. nagomilavanja". Izobilje nije ograničeno samo na bogate; svako od nas ko ima vremena ili novca za rasipanje je izobilan. Izobilje ili, bolje rečeno, izobilno stanje uma koji veruje da ima vremena i novca za bacanje, predstavlja stvarnu bolest : gojaznost, giht i dijabetes su samo njeni simptomi. Između ostalog, kao značajni uzroci gojaznosti navode se:

- prekomerna ishrana,
- nedostatak kretanja, a time i poremećaj energetskog bilansa : nedovoljno trošenje energije iz hrane u odnosu na onu koja se unese,
- jedenje kradom,
- zavisnost koja je stečena na pojedine vrste namirnica,
- visok sadržaj fruktoze (naročito u gotovim proizvodima) stimuliše taloženje masti,
- psihološki faktori (na primer: nervoza, nezadovoljstvo, depresija...),
- poremećaji metabolizma,
- intolerancija na namirnice,
- toksini iz okruženja, namirnica, lekova, napitaka... (imaju sposobnost da se talože u telu i vežu masti),
- negativni uzori...,
- hormonski poremećaj,
- genetski faktori, itd.

Gojaznost može biti jedan od uzroka dijabetesa, srčanih oboljenja, oboljenja zglobova, nezadovoljstva sobom i generalno uzrok pada kvaliteta života. Uobičajene dijete za mršavljenje  ciljaju uvek na to da se telu daje manje kalorija nego što mu je potrebno. Međutim, psihološke posledice intenzivne dijete su još pogubnije. I izgladneli ljudi i oni koji drže dijetu sanjaju i maštaju o hrani, i pate od teskobe i depresije, a sve to zbog fizičkog stresa usled primoranosti da se živi ispod žpotrebne vrednosti masnoće" koju telo priželjkuje. Telo i um osobe na dijeti su u neprijateljskom uzajamnom odnosu. Kada organizam nasamari svoju dijetu za to što više ne može da se opire neprekidnim zahtevima tela za hranom, prva reakcija uma je da se potpuno raspusti, zaključujući: žIonako sam već prekinuo dijetu, pa zašto onda da se uzdržavam?" Nakon te raspuštenosti javlja se osećaj krivice, jer um uviđa da je njegovo privremeno povlađivanje jelu pokvarilo njegovu fizičku predstavu o ličnosti. Da bi to popravila osoba se vraća ispaštanju, odnosno izgladnjivanju, ne shvatajući da takvo nedosledno ponašanje neminovno podiže potrebnu vrednost masnoće. Da bi se izvukli iz ovog začaranog kruga, mnogi zbog navedenih razloga kao i zbog komfornosti posežu za tabletama za ubrzanje metabolizma, snižavanje stepena gladi, topljenje masti i sl. Međutim, upotreba lekova nosi sa sobom rizik zbog štetnog delovanja na različite organe, a postoje slučajevi kada se osobe i adaptiraju na lek. Neki idu još i dalje tako što se podvrgavaju hiruškim intervencijama otklanjanja masti, celulita, kao i smanjivanja želuca. O posledicama takve terapije nećemo ovde raspravljati. Iz gore navedenog vidimo da je gojaznost veoma kompleksan problem i tako mu se mora i prići. Terapeutski postupak Kao prvo osoba mora da donese odluku da želi svoj život da ima pod kontrolom. Za tako nešto neophodan je nov pristup, jer ako nastavi da radi ono što je do sada radila, imaće i iste rezultate kao do sada. U cilju rešavanja problema gojaznosti treba obaviti:

- Utvrđivanje namirnica na koje je osoba intolerantna i otklanjanje prisutne intolerancije.li,
- Određivanje konstitutivne ishrane za svakog, u okviru koje nema gladovanja i količinskog ograničenja hrane.
- Podsticanje probave na prirodan način, tj. podsticanje metaboličke vatre koja će lakše sagoreti višak masti.

Otklanjanje opstipacije i utvrđenih energetskih i metaboličkih blokada.

- Detoksikacija organizma i podsticanje organa za izlučivanje.
- Otklanjanje posledica stresa i negativnih psihosomatskih stanja biorezonantnom metodom i Bahovim cvetnim esencijama.
- Regulisanje biohemijskih procesa u međućelijskom i ćelijskom prostoru, aktiviranjem određenih tačaka hranljivih supstanci na telu biorezonantnom metodom.
- Primena biorezonantnih programa za mršavljenje preko ušne školjke
- Regulisanje hormonske ravnoteže.