subota, 1. srpnja 2017.

trešnja

TREŠNJA

Drvo trešnje potiče iz Male Azije, koja se smatra njenom domovinom, a zatim se trešnja širi prema Europi, gdje danas raste u skupinama listopadnih šuma kao divlje samoniklo stablo. Stablo naraste i do 20 metara. Kora mu je glatka tamnosmeđa i ljušti se u tankim slojevima. Eliptični ovalni ili obrnuto jajasti listovi, na vrhu su zašiljeni, a s gornje su strane svjetliji. Na rubovima listova su jednostruki ili dvostruki pilasti uresi. Lijepi, bijeli ili ljubičasti mirišljavi cvjetovi okruglastih latica, tvore čuperke na dugim peteljkama. Plod je mesnata koštunica različitih boja i okusa.
Vrijeme cvatnje je mjesec april u kojem se razvija i list. Cvijet je ugodna mirisa i slatkastog okusa.
Trešnja raste samonikla i kao divlja, u svijetlim šumama uz potoke i rijeke, te kao kultivisana vrsta u vrtovima i voćnjacima.

Za branje i preradu su pogodni cvijet, list i kora, koji se sabiru u proljeće, a plod u maju i junu, ovisno o sorti, kada se sakupljaju koštice i peteljke trešnje.
Plod sadrži oko 79-82 posto vode, 10-11 posto šećera, 0,76-0,91 posto jabukove, vinske, limunske i folne kiseline, 1,76 posto pektina i tanina, 1,29 posto azotnih naterija, enzime, tanin, boju ceracianin, sumpora 30mg, fosfora 22mg, kalcijuma 15mg, kalijuma 200-300mg, glikozid, cijanovodičnu kiselinu, vitamine B, C 12,5mg i karotin (provitamin A) 0,3mg; u peteljkama oko 0,82 posto amigdalina. Energetska vrijednost ploda je 247kJ ili 59 kal.
Zapadna narodna medicina trešnju koristi za liječenje: adenoma, anemije, bronhitisa, bronhijalnih komplikacija, cistitisa, dispepsije, edema, izgubljenog apetita, kašlja, konstipacije, kaheksije, katara, opekotina, raznih rana, slabosti, vrućice, zatvora, za inhaliranje.
Od trešnje se proizvodi liker i korigens okusa i boje namirnica. Od trešnjina drveta proizvodi se pokućstvo i furnir.

Ljekovito djelovanje trešnji:

Trešnja se od davnina koristi u narodnoj medicini jer djeluje blagotvorno i ljekovito na organizam, i to ponajprije
- na crijevnu floru i na rad crijeva, te kod zatvora i za detoksikaciju crijeva
- kao dijetetik nezamjenjiva je hrana srčanim bolesnicima jer otklanja nadutost, a time i dizanje ošita, što im stvara smetnje
- osvježavajuće djelovanje trešnje pomaže u oslabljene jetre i žuči
- na prirodan način nadoknađuje razne minerale
- ublažava kašalj i olakšava iskašljavanje
- peteljke trešnje učinkovite su u liječenju upala mokraćnih kanala i kamenaca u njima
- ljekovitim kurama s trešnjama uspješno se otklanjaju zamor i crijevni paraziti, smiruje organizam i muskulatura glatkih mišića te umiruju živci
- smola od trešnjina stabla, rastopljena u vinu liječi stari hronični kašalj
- od sjemenki se proizvodi ulje koje se koristi za liječenje, odnosno za sprječavanje srčanog udara.