subota, 1. srpnja 2017.

kako početi?

POCETNI KORACI U ZDRAVOJ ISHRANI

Ono sto je nama hrana je Sunce. Zrno psenice je hrana zahvaljujuci suncevoj energiji ucvrscenoj u njemu. Meso zivotinja su takodje nosaci sunceve energije.Unistimo suncevu energiju i unisticemo
hranu iako materija ostaje.

Farmer sadi seme u zemlju, sunce ga proklijava, hrani rastucu biljku i tokom sezone zakljucava se u njenom tkivu, povezujuci inace mrtvu materiju zajedno u organizovanu strukturu. Zivotinje ili ljudi jedu tu strukturu i razlazu je do manjih cestica i na taj nacin zive od akumulirane sunceve energije a izbacuju materijalne ostatke hrane. Ti ostaci postaju otrov i ako nisu dobro eliminisani iz coveka ili zivotinje unistice zivot u njima.

U svakom molekulu vode se nalazi rudnik sunceve energije. Voda za koju kazemo da je neophodna za zivot coveka je voda, zahvaljujuci tom istom suncu, jer bez toplote sunca, voda bi bila led.

Hrana i pice su samo nosioci asimilirajuce sunceve energije.

Kada nam ovo postane jasno, i kada pocnemo da koristimo direktno suncevu energiju, gledanjem u sunce, kao i uzimanjem zive, sirove hrane (kuvanjem se sunceva energija unistava), onda ce se nase potrebe za hranom smanjiti i onih 90% energije koja se inace koristi u varenju hrane ce biti iskoriscena u ocuvanje zdravlja i integriteta celija, tako da ce nase telo postati savrseno zdravo i dugovecno.

Evo nekoliko saveta kako poceti sa zdravom ishranom:

*Za dorucaj jedite voce, salatu sa semenkama za rucak, a za veceru mozete zadrzati pola kuvane hrane (corbicu od povrca, krompir, braon pirinac…) a pola sirove hrane.

Izmedju obroka mozete piti sveze vocne sokove, grickati povrce i voce, ili kostunjavo voce (bademe, orahe, semenke..)

Iskljuciti iz ishrane: meso, ribu, jaja, mleko, belo brasno, secer kao i njihove produkte i sve vrste industijske i obradjene hrane.

Mozete i blendirati hranu. Naime u blender mozete staviti zelenog povrca, 1 kasiku sveze mlevenog lanenog semena, saku oraha, za ukus bananu ili dve i ako hocete sladji napitak, mozete staviti malo urmi ili suvih smokvi…To je kompletan obrok, ukusan je i jednostavno se priprema.

*Jedite samo kada ste gladni. Kada jedemo u vremenu za rucak ili veceru, ne jedemo pravilno.

*Telo moze biti gladno i imati potrebe samo za sirovom hranom koja ima sunceve energije u sebi. Ako osecate glad za necim sto je preradjeno ili kuvano, nije u pitanju glad vec zavisnost, slicno kao sa drogom. Zavisnik od heroina ce osecati potrebu za drogom iako zna da ona nije dobra za njega i da mu nije potrebna. Senzacije koje zavisnici osecaju kada im nedostaje droga su slicne (samo intenzivnije) kao kod lazne gladi: bol u stomaku, vrtoglavica, glavobolja, slabost…sto nije prava glad.

Prava glad je osecaj u ustima, lucenje pljuvacke i potreba za odredjenom sirovom hranom. Prava glad ce nas uciniti hitrim i spremnim da nadjemo hranu a ne umornim, sa vrtoglavicom i bolovima.

Spoljasnji stimulansi, kao sto je miris ili pogled na hranu mogu aktivirati laznu glad.

*Kada smo bolesni nikada nismo gladni zato sto je vitalna energija zauzeta regeneracijom tela. Bolesna zivotinja nikada ne jede. Takodje kada smo u stanjima stresa ili uzbudjenja ne treba jesti jer stres izvlaci energiju tako da ce varenje biti sporije ili se hrana uopste nece variti. Kada jedemo a bolesni smo, hrana ce biti fermentisana umesto da bude digestirana i posledice toga su da se hrana raspada i pretvara u otrov.

Ukoliko ste gladni kada ste bolesni, savetujem da uzimate samo sirovu, biljnu hranu.

*Digestija ce takodje biti nepotpuna, ukoliko pricate dok jedete. Culi smo od nasih straih: „Kad se jede, ne prica se.“

*Ne brinite previse ako ponekad pojedete neku losu hranu, necete promeniti nista ali ce briga umanjiti efikasnost varenja hrane.

*Zvacite hranu dok ne postane tecna.

Ako hrana nije dobro sazvakana, nece biti dobro digestirana u zeludcu, naime veliki komadi nesazvakane hrane se nece variti u zeludcu, vec ce fermentisati i postajati otrov. Rezultat toga bice simptomi lose digestije: gasovi u stomaku, podrigivanje , pojacana kiselina…Kada hrana napusti vas zeludac, nema vise varenja hrane vec samo asimilacija (upijanje).

*Losa navika je takodje piti tecnosti uz jelo. Hrana se normalno vari sokovima za digestiju, kada ih mi razredimo tecnostima digestija ce biti slabija. Takodje, hrana ce biti isprana, tako da nece imati vremena da se digestira u zeludcu a umesto toga ce fermentisati u crevima. Idealno, ne treba piti nista 15 minuta pre jela i 30 minuta posle jela.

*Jedite malo. Telo ce uzeti energiju iz hrane koja mu je potrebna za regeneraciju tkiva, nesto ce se uskladistiti kao masnoca a za sve ostalo, telo ce se muciti da eliminise kroz creva, bubrege, pluca i kozu.

*Ako jedete jednostavnu hranu, bez previse kombinovanja, pozeljno jednu vrstu hrane, digestija ce biti bolja.

*Prilikom prelaska na ishranu energijom iz Sunca i sirove biljne hrane, dolazi do promene u tezini koja se manifestuje u 3 faze:

1. Katabolizam, kada se toksini iz tela razlazu i oslobadjaju uz sto se i tezina smanjuje. Kako se vise tkiva razlaze nego sto se stvara, dolazi do ubrzanog gubljenja u tezini.

2. Stabilizacija je proces kada prestajemo da gubimo na tezini jer se telo vec ocistilo i sada se razlaganje i stvaranje tkiva izjednacuje. Ovaj period traje neko vreme i onda dolazi do anabolizma.

3. Anabolizam. Sada dolazi do laganog povecanja u tezini iako su kalorijske vrednosti unesene hrane mnogo manje. Dolazi do bolje asimilacije hrane, boljeg rada enzima i prociscenih energetskih kanala, tako da ce se energija bolje asimilirati preko digestivnog trakta, koze, disanja, ociju, itd. Pocinje se stvarati tkivo koje se ne razgradjuje tako brzo jer je sazdano od druge materije i ubrzo ce doci do potpune normalizacije nase idealne tezine.

Zelim vam dug i zdrav zivot!

Dr Sladjana Velkov