utorak, 4. srpnja 2017.

ishrana

ISHRANA

Danas ćemo se fokusirati na ishranu. Koja je najzdravija ishrana? Istina je: niko to zapravo ne zna!
Svaki stručnjak za zdravlje ima svoje mišljenje o tome koja je ishrana najzdravija, svaka dijetetska filozofija kotradiktorna je i zbunjujuća. Nutricionizam zaista može donijeti puno glavobolje.
Neki stručnjaci preporučuju vegetarijansku ili vegansku ishranu, dok drugi kažu da treba jesti meso da bi čovjek bio zdrav. Neki kažu da treba jesti puno ugljenohidrata ili voća, dok drugi kažu da treba izbjegavati ugljikohidrate i posebno voće.
Neki stručnjaci promovišu sirovu ishranu, dok drugi kažu da nas kuvano “čini ljudima”. Ako pokušate slijediti svaki savjet o ishrani jednostavno će te izluditi i izgubiti zdravlje pokušavajući razumjeti sve to.

Dobra vijest je da se svi u osnovi slažu sa slijedećim:

1. Treba jesti hranu baziranu na bilju. To bi moglo značiti biti vegan ili vegetarijanac, maknuti ili smanjiti unos mesa i jaja ili ih nabavljati iz prirodnih uzgajališta, malih farmi.
Šta god činili, jedite barem 5 obroka (još bolje i 10 ako možete), svježeg, integralnog, očišćenog voća i povrća svaki dan.
Stručnjaci koji preporučuju meso, preporučuju meso životinja koje se hrane prirodno, sa malih farmi i izbjegavanje po svaku cijenu svega što je proizvedeno u industrijskim farmama (nažalost većina mesa u restoranima i supermarketima je takvog porijekla).

2. Izbjegavajte hranu obrađenu modernim metodama. Bolje rečeno “proizvedenu” hranu. Sve što je obrađeno i dolazi u paketu, kutiji ili vrećici ili je pak dehidrirano, zakunano, rafinirano ili mijenjano na bilo koji način od svog prirodnog stanja, ne bi trebalo nikako igrati neku veću ulogu u vašoj ishrani.

3. Zdravlje je ipak više od onoga što jedete. Možete jesti najzdraviju hranu na Zemlji, a opet ne biti baš najzdraviji, ako je ostalo u vašem životu van ravnoteže. Zdrava ishrana nije zamjena za vježbanje, sunčeve zrake, pozitivan stav i ispunjenu vezu.
Ako osjećate da trebate mijenjati ishranu, ne morate je mijenjati pod pritiskom preko noći. Treba vremena da se uspostave nove navike. Mijenjajte ishranu polako, izbacite neke nezdrave namirnice i zamijenite ih zdravijima. Zeleni kašasti sokovi su zakon. Uvijek možete zamijeniti jedan nezdravi obrok sa nekim od zelenih kašastih sokova...