subota, 8. prosinca 2018.

orasi

Zdravstvene dobrobiti oraha

Ne samo da orasi imaju dobar okus, oni nam daju ogromnu količinu energije i nude mnoge zdravstvene prednosti.

Grci su ih zvali "Jupiterovim plodom", smatrajući orahe pogodnima i za bogove.

Od drevnih se vremena orasi spominju u vezi s intelektualnošću - sam plod ima oblik ljudskoga mozga!

Svo jezgričasto voće dobro je za zdravlje, ali u usporedbi s drugim orašastim plodovima orasi sadrže dvostruko više antioksidanata.

Postoji dvadesetak vrsta oraha. Dvije najpoznatije vrste su perzijski orah (Juglans regia) koji potječe iz Azije i Dalekog istoka, i crni orah (Juglans nigra) koji je rodom iz Sjeverne Amerike.

Danas se orasi uzgajaju u područjima od jugoistočne Europe sve do Japana, te u nekim dijelovima Kanade, Kalifornije i Argentine.

Plodovi svih oraha su jestivi, ali orasi koje možete kupiti u trgovinama većinom su plodovi perzijskog oraha.

Potrebno je 15 godina kako bi drvo naraslo i počelo davati plodove. Prosječno drvo oraha daje plod 45 godina.

Orah - riznica zdravlja

Orah je nevjerojatan izvor vrijednih nutrijenata.

Sadrži antioksidante, kvalitetne masne kiseline, željezo, kalcij, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K.

Samo 30 grama oraha dnevno može značajno poboljšati vaše zdravlje.

1. Čuva zdravlje srca

Redovito konzumiranje oraha značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Orasi sadrže velike količine alfa-linolenske kiseline. To je vrsta omega 3 masnih kiselina koja se nalazi samo u biljkama i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca.

Alfa-linolenska kiselina štiti od upale i ovapnjenja krvnih žila, smanjuje rizik od srčanog udara i normalizira krvni tlak.

Važna je za kognitivne sposobnosti i normalan razvoj organizma.

U skladu sa studijom objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition, konzumiranje oraha smanjuje LDL kolesterol i povećava razinu dobrog kolesterola.

2. Sprječava rak dojke i prostate

Orah sadrži velike količine antioksidanata i antiupalnih tvari, pa nije ni čudo da ima značajan učinak u sprječavanju raka.

Istraživanje provedeno u Marshall University School of Medicine u Zapadnoj Virginiji potvrđuje da fitosteroli i antioksidansi u orahu mogu spriječiti rak dojke.

Orasi djeluju i na rak prostate, potvrđuju nove studije.

3. Štiti od dijabetesa

Mononezasićene i polinezasićene masti pronađene u orasima pomažu u održavanju normalne razine inzulina u krvi.

Istraživanje provedeno u Harvardskoj Školi javnog zdravlja je utvrdilo da žene koje su konzumirale 30 grama oraha pet puta tjedno imali 30% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

4. Bogat izvor antioksidanata

U orasima nalazi se velik broj fitonutrijenata, kao što su elaginska kiselina, melatonin, vitamin E, polifenoli i karotenoidi - sve ove tvari služe kao antioksidansi.

Ovi spojevi mogu pomoći vašem tijelu u borbi protiv starenja, raka, neuroloških bolesti i upala.

5. Poboljšava rad mozga

Visoke količine omega-3 masnih kiselina u orahu čine ga izvrsnom hranom za mozak.

Gotovo dvije trećine Amerikanaca imaju manjak omega-3 masnih kiselina.

Manjak istih može negativno utjecati na pravilno funkcioniranje mozga.

Studija na Sveučilištu Purdue je otkrila da djeca s nedovoljnim unosom omega-3 masnih kiselina imaju poteškoće u ponašanju i učenju.

6. Otklanja stres

Orah je bogat izvor omega-3 masnih kiselina.

Poznato je da omega-3 pomaže kod smanjenja simptoma depresije, hiperaktivnosti i Alzheimerove bolesti.

Orah i njegovo ulje doprinose smanjenju razine stresa i snizuju visoki tlak uzrokovan stresom, - objavio je Journal of the American College of Nutrition.

7. Pomaže kod nesanice

Imate problema s nesanicom? Izbjegavajte uzimanje tableta za spavanje, jer mnoge od njih imaju nuspojave.

Umjesto toga, pojedite pet oraha nakon večere, jer oni omogućuju miran san.

8. Njeguje kožu

Ulje oraha štiti kožu i vraća joj mladolik izgled. Koristi se u mnogim proizvodima za njegu lica i kao ulje za masažu.

Vitamin E pronađen u orasima također je veoma dobar za kožu.

9. Smanjuje upale

Omega-3 masne kiseline u orahu djeluju antiupalno, što smanjuje rizik od bolesti krvnih žila, srčanog i moždanog udara, hipertenzije, raka crijeva, prostate i dojki.

25 grama ovoga voća vas opskrbljuje s 90% dnevne doze kvalitetnih masnih kiselina.

Kupovanje, čuvanje i primjena oraha

Ako kupujete orah u rinfuzi (bez ljuske), svakako obratite pažnju na njegovu boju i miris.

Orah ima veliki postotak masnih tvari koje se brzo užegnu. Osjetite li čudan miris, nemojte ga kupiti.

Ako kupujete zapakiranu jezgru oraha, pripazite na rok trajanja i zemlju porijekla. Jezgra oraha ne bi trebala biti jako lomljena već bi trebala biti u obliku polovica i četvrtina.

Orah čuvajte na hladnom i suhom mjestu. Ako ga ne planirate potrošiti u brzom roku, spremite ga u hladnjak ili zamrzivač.

Orahe možete konzumirati samostalno, dodati ih u jela od voća ili povrća, dresinge, umake, sladolede, kolače.

Ipak najviše hranjivih tvari ćete dobiti od termički neobrađenog oraha, koji ste prije toga nekoliko sati namakali u hladnoj vodi.