subota, 21. rujna 2019.

ajurveda - crijeva

Ajurveda: Korijen svih autoimunih bolesti je u probavi

Autoimune bolesti pogađaju sve mlađe ljude, a alopatska medicina se inovacijama trudi držati simptome pod kontrolom. No postoje drugačiji pristupi koji pokušavaju ispraviti poremećaje na dubljoj razini i tako iscijeliti i ojačati tijelo na prirodni način

Organizam se okreće protiv sebe
Sve učestalije autoimune bolesti među najvećim su medicinskim izazovima današnjice. Postoji velik broj stanja koja se nazivaju autoimunima, primjerice, reumatoidni artritis, multipla skleroza, dijabetes tipa 1, Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, celijakija, poremećaji štitne žlijezde poznati kao Hashimotova i Gravesova bolest, psorijaza, skleroderma, lupus, vitiligo...

Premda je riječ o bolestima koje pogađaju različite organe, smatra se da sve one nastaju na isti način – pretjeranom reakcijom imunosnog sustava na vlastito tkivo. Jednostavno rečeno, organizam se pogreškom okreće sam protiv sebe, napadajući stanice koje više ne prepoznaje kao svoje. Ako, primjerice, imunosni sustav uništi stanice koje u gušterači proizvode inzulin, to uzrokuje nastanak dijabetesa tipa 1 ili ako „nepoželjno“ postane vezivno tkivo, oštećuju se zglobovi i kosti te nastaje reumatoidni artritis.

Stav zapadne medicine
Uobičajen je stav takozvane zapadne, konvencionalne ili alopatske medicine da je u podlozi svakog autoimunog oboljenja upala koja oštećuje tkivo, te da su autoimune bolesti kronične, što znači da nisu posve izlječive nego se trebaju kontrolirati lijekovima, prehranom i načinom života. Uzroci autoimunih bolesti nisu razjašnjeni pa postoji niz teorija. Najčešće se spominju virusi i bakterije, nasljedna sklonost autoimunim bolestima, različiti toksini (primjerice, u namirnicama, lijekovima i onečišćenom okolišu), stres, loše prehrambene navike i narušena ravnoteža bakterija crijevne flore.

Crijeva - središte zdravlja

Upravo teorija o crijevnoj flori dobiva sve više pristalica. Naime, u sklopu europskog projekta MetaHit i američkog projekta HMP (Human Microbiome Project) znanstveno je dokazano da je za ljudski život i zdravlje ključan mikrobiom – tjelesni sustav od 100 milijardi dobrih bakterija od kojih se 99 posto nalazi u crijevima, omogućujući pretvorbu hrane u energiju i štiteći organizam od bolesti. Istraživači mikrobioma ističu da je čak 80 posto našeg ukupnog imunosnog sustava smješteno u crijevima. Iz toga proizlazi da nas uravnotežena crijevna flora štiti, među ostalim, i od autoimunih bolesti.

Tijelo, um i duh
Dok u modernoj medicini probavni sustav kao glavni izvor imuniteta tek postaje top tema, time se već više od pet tisuća godina bavi ajurveda, tradicionalna indijska medicina koja je danas aktualnija nego ikad jer nas uči ponovo uspostaviti prirodnu harmoniju i na taj način vratiti ili održati zdravlje.

Ajurveda stavlja jednak naglasak na tijelo, um i duh, i to u skladu s individualnim potrebama osobe, tako da svatko dobiva posebno prilagođenu terapiju koja može uključivati promjene u načinu prehrane, detoksikaciju, vježbe disanja, jogu, meditaciju, masažu, biljne pripravke i drugo.

Ajurvedski savjeti za životni balans

Sve je u crijevima
„Korijen svih bolesti, pa tako i autoimunih, nalazi se u procesu probave. Životni vijek, snaga, zdravlje, entuzijazam, tjelesna konstitucija, ten, imunitet – sve to ovisi o unutarnjoj, probavnoj vatri – agni – koja pokreće sve biološke procese. Kad probavni sustav radi optimalno, čovjek uživa u dugom životu bez bolesti. No, poremećaj u probavnoj vatri donosi bolest.

Stoga se njen rad treba štititi i podržavati pravilnim načinom življenja te odgovarajućom količinom i kvalitetom hrane, kao i pravodobnim uzimanjem hrane i rasporedom spavanja prema preporukama ajurvedskih stručnjaka“, kaže poznati ajurvedski liječnik iz Indije dr. Suresh Swarnapuri, osnivač i direktor Europske ajurvedske akademije (Europa Ayurveda Academy – EAA) koji već više od desetljeća redovito dolazi u Zagreb. Trenutno surađuje sa zagrebačkim centrom Veda House i na individualnim konzultacijama otkriva uzroke zdravstvenih problema te savjetuje kako ih ukloniti.