nedjelja, 8. rujna 2019.

herpes zoster

Herpes zoster- simptomi i lečenje

Herpes zoster je bolest koju prouzrokuje virus varicella-zoster; virus koji izaziva i ovčije boginje.
Ovo je bolest odraslih osoba, dece retko. Nakon što je osoba prebolela ovčije boginje, virus ostaje u ćelijama spinalnih nerava, ali može se ponovo aktivirati u slučaju slabljenja imuniteta kod telesne ili emocionalne traume ili teške bolesti.
Herpes zoster je posledica ponovnog aktiviranja varicella-zoster virusa, pri čemu na koži jedne strane lica ili tela izbijaju bolni mehurići. Kad se čovek prvi put inficira tim virusom, nastaje varičela (ovčije boginje), što se uglavnom dešava u detinjstvu. Zoster nastaje reaktivacijom latentnog virusa u osoba koje su prebolele varičelu (ovčije boginje).
Obično jednostrano zahvata područje trupa, ali može se javiti na licu, vratu i donjim delovima tela. Mogu se javiti i manifestacije u usnoj šupljini, takođe ograničene na jednu polovinu usta ili jezika.
Za tu infekciju tipično je da počinje opštim osećajem slabosti praćenim blagom temperaturom te pečenjem i bolovima na jednoj strani tela. Unutar nekoliko dana, na istom delu tela, uzduž zahvaćenog nerva, pojavljuje se osip te izbijaju mali, tečnošću ispunjeni mehuići. Obično se javljaju na grudima, stomaku, leđima ili licu, ali može biti zahvaćen i vrat, udovi ili donji deo leđa. Zahvaćeno područje može biti jako bolno, osetljivo i javlja se svrab. Nakon 1-2 nedelje mehurići prolaze i stvaraju se kraste, ali bolovi mogu i dalje biti prisutni. Ako duboka bol traje nakon što su kožne promene prošle, reč je o postherpetičnoj neuralgiji. Može trajati mesecima, čak i godinama, posebno kod starijih ljudi.
Kod lečenja herpes zostera koriste se preparati vitamina B kompleksa. U slučaju superinfekcije bakterijama, primenjuje se terapija antibioticima ili antibiotskim kremama, dok se teži bolovi ublažavaju se analgeticima. Ukoliko je infekcijom zahvaćeno oko, potrebna je redovna oftalmološka kontrola.
Jedan napad herpes zostera obično ostavlja bolesniku doživotnu imunost, s obzirom da se recidivi javljaju u manje od 4% slučajeva. Većina ljudi oporavi se bez posledica, dok mogući su ožiljci, čak i onda kada nije nastupila sekundarna infekcija.

Prirodno liječenje herpes zostera

Kako je već manje više svima poznato – virusi su otporni i strašno dosadni, međutim priroda nam je podarila nekolicinu prirodnih lijekova uz pomoć kojih možemo ublažiti intenzitet simptoma.

Matičnjak – dokazano je kako matičnjak ima utjecaj na viruse iz porodiceherpesa te na ostale virusne infekcije. Rezultati se, osim kremama koje sadrže matičnjak, mogu postići i čajem od matičnjaka. Čaj matičnjaka nekoliko puta dnevno vatom nanesite na zahvaćeno područje.
Crvena paprika – kapsaicin će vam pomoći u liječenju bolova koje uzrokuje herpes zoster. Kapsaicin pomaže blokiranjem bolova koji dolaze iz živaca.
Kineska angelika ili dang-quai – je biljka koju Kinezi koriste protiv menstrualnih tegoba, ali i prilikom zaraze herpes zosterom.
Sladić – višestruko efikasan lijek u borbi protiv herpes zostera. Sladić se koristi kao krema koja se nanosi na zahvaćeno područje, a možete ga konzumirati i u obliku čaja. Korijen sladića poznati je stari recept koji sadrži nekoliko sastojaka koji imaju snažan utjecaj na viruse.
Pomiješajte 10 kapi ulja timijana ili čajevca s dvije žličice tinkture odlavande i četiri žličice vode. Otopinu nanesite najmanje dva puta dnevno na zahvaćeno mjesto.
Zdrobite cvjetove nevena i nanesite ih uz pomoć vate na zahvaćeno područje.
Pasiflora će vam dobro doći za smirenje bolova. Pasifloru možete dodati čaju od matičnjaka ili sladića.
Pijte sok od kruške ili jedite svježe plodove kruške.
U ublažavanju bolova može vam pomoći i soja. Možete ju konzumirati u prehrani ili u obliku tableta.
Ožiljke koji nastaju kao posljedica herpes zostera možete tretirati nevenovom ili gavezovom masti.
Pokušajte što više odmarati kako bi se vaš imunološki sistem mogao što bolje braniti.
Za vrijeme napadaja herpesa zostera bilo bi dobro češće mijenjati posteljinu i ručnike te nositi pamučnu odjeću i paziti na suhoću odjeće. Higijenske navike se ne trebaju znatnije mijenjati. Nakon tuširanja nemojte trljati zahvaćeno mjesto ručnikom, već blago tapkajte kako mjehurići ne bi puknuli i izazvali infekciju i ožiljke.