srijeda, 11. rujna 2019.

paraziti

PARAZITI U ČOVEKU OČISTITE SE I BUDITE ZDRAVI JER MOŽE BITI KOBNO!

Većina je parazita vidljiva tek mikroskopskim putem, a neki su vidljivi i okom. Iako je prihvaćeno mišljenje da parazitske bolesti pogađaju siromašne predele, one predstavljaju zdravstveni problem širom svijeta.
Crevni paraziti, poput crva Ascarisa, trakavice ili gliste, vrlo su česte infekcije, koje se mogu dogoditi svakome. Ipak, određeni faktori povećavaju rizik, poput plivanja u zagađenoj vodi, nefiltriranoj vodi za piće ili loša higijena.
Crevni paraziti relativno se lako leče uz pomoć ANTIPARAZITNOG PROGRAMA ( ORAH, KARANFILIĆ I PELIN), a povećanom higijenom može se sprečiti dalje širenje.
Osobe s crevnim parazitima mogu osetiti probavne promene, uključujući gubitak apetita ili im hrana može uzrokovati mučninu.
Ako je reč o velikom broju parazita, creva mogu biti blokirana, što može uzrokovati zatvor. Takođe može doći do proliva, uz prisutnost krvi. Odrasli crvi mogu biti prisutni u izmetu.
Infekcija trakavicom može uzrokovati bolove i grčeve u području stomaka. Takođe mogu uzrokovati bolove u mišićima i slabost, kada paraziti migriraju kroz telo. Osobe s trakavicom mogu razviti alergijske reakcije na koži kao što su oticanje, crvenilo ili osip, ukoliko se pipci ugrade u kožu.
Infekcija glistama može uzrokovati svrab oko anusa, naročito noću. Žene zaražene glistama mogu imati svrab i bolove u području genitalija i urinarnog trakta, a teže infekcije mogu dovesti do upale karlice.
Zaraženi Ascarisom mogu osetiti teškoće u disanju. Ako parazit napadne pluća, oboleli može imati česte napade kašlja. Mogu osećati i bol kod dubokog disanja te otežano disati kod fizičkih aktivnosti ili vežbanja.
Mala deca zaražena Ascarisom mogu imati problema s rastom i razvojem.
Odrasli inficirani glistama, trakavicom ili Ascarisom mogu takođe gubiti na težini.
Ako je reč o velikom broju parazita, creva mogu biti blokirana, što može uzrokovati zatvor. Takođe možu doći do proliva, uz prisutnost krvi. Odrasli crvi mogu biti prisutni u izmetu.

Kako paraziti dospevaju u organizam?
Unos parazita teško je sprečiti, a u organizam ulaze:
kontaminiranom vodom i hranom – jajašcima parazita, najčešće u nedovoljno opranoj ili termički obrađenoj hrani,
prekomernim unosom šećera (ugljenih hidrata),
kroz kožu,
kroz disajne
preko insekata,
nečistim rukama – zbog nedovoljne ili netemeljne higijene ruku,
seksualnim odnosom.
Higijena ruku
Stanovnici u crevima
Paraziti u crevima su sitni organizmi, uglavnom je reč o crvima, koji žive od hrane koju čovek unosi u organizam. Najpoznatije vrste su gliste i trakavica.

Gliste
Više je vrsta, ali najčešće su dečija glista (enterobius vermicularis) i obična glista (ascarides). One su valjkastog oblika, dugačke oko 1 cm i tanke kao konac.
Noću polažu jajašca na otvoru debelog creva, što uzrokuje jak svrab (čak i na području genitalija i urinarnog otvora, pogotovo kod žena), podsvesnim grebanjem jajašca dospeju pod nokte, a kontaktom s ustima u probavne organe.
Crevnim zidom putuju u pluća gde se dalje razvijaju. Tada uzrokuju teškoće u disanju i napad kašlja pa se uglavnom misli da je u pitanju jaki bronhitis. Odatle putuju po bronhijama u grkljan i vraćaju se u creva.
Gliste kod ljudi mogu prodreti kroz crevni zid i dospeti u trbušnu šupljinu i tako uzrokovati upalu trbušne maramice ili zatvoriti oticanje žuči iz žučnog kanala i uzrokovati žuticu.
Kako prepoznati gliste u stolici?
U stolici se mogu primetiti odrasle jedinke parazita. Jajašca su prisutna u stolici još 70 – 75 dana nakon zaraze. Kod najtežeg oblika nastupa povraćanje odraslih jedinki parazita.

Trakavica
Gotovo je se nemoguće rešiti jer se sisaljkama (na glavi) čvrsto drži za crevne zidove. Najduži je parazit na svetu jer može narasti do 14 m.
Trakavica u stolici može se primetiti po belim komadićima parazita širokim oko 7 – 10 cm, a dugačkim 10 – 20 mm. Reč je o polno zrelim delovima odrasle trakavice koji su puni jajašaca. Svaka trakavica proizvede i 100 000 jajašaca.
Uzrokuje bolove u stomaku i alergije, a može izazvati napade u mozgu i naneti veliku štetu nervnom sistemu.
Paraziti u crevima čovjeka – simptomi

Ako je imunološki sistem oslabljen, veća je mogućnost zaraze crevnim parazitima. Takođe, o imunitetu zavisi koji će simptomi izaći na videlo:
- konstipacija (zatvor, izostanak stolice) – kod velikog broja parazita creva mogu biti blokirana,
- proliv – uz prisutnost krvi,
- nadutost i gasovi,
- crvići u stolici – prisutnost odraslih parazita u izmetu,
- usporen metabolizam,
- stalna glad – paraziti jedu hranu koja se unosi u organizam,
- gubitak apetita,
- bolovi u stomaku,
- anemija – paraziti se hrane crvenim krvnim stanicama (eritrociti),
- svrab– zbog jajašaca parazita,
- osip – ekcem (uzrokuje trakavica), čirevi, suva koža itd.,
- razdražljivost,
- hronični umor – iscrpljenost, anksioznost itd.,
- nesanica – noćne more, škrgutanje zubima tokom spavanja itd.,
- rak – kad parazit napadne organ (materica, bubrezi, jetra itd.), a u organizmu je prisutan izopropilni alkohol (IPA) koji stvara pogodne uslove za naseljavanje parazita u organu.

Paraziti u crevima – prenos na druge
Crevni se paraziti lako mogu preneti na druge u slučaju neadekvatne higijene ruku. To se pogotovo odnosi na pranje ruku nakon obavljanja nužde, kontakta sa životinjama i tokom putovanja u inosranstvo.
Paraziti u crevima – dijagnoza
Postojanje stanovnika u crevima utvrđuje se laboratorijskim pregledom stolice. Pritom je važno odrediti vrstu parazita i težinu infekcije. Analiza se mora ponoviti kako bi se potvrdilo da je parazit uklonjen.

Lek protiv parazita u crevima
ORAH, KARANFILIĆ I PELIN I BITI NA CEĐENIM SOKOVIMA 40 DANA!
Njihova je svrha da izgladni, paraliziuje i usmrti crve.
Zato uvek govorim svojim pacijentima da dva puta godišnje odrade Antiparazitni program ( OKP ) čišćenje jetre, limfe i bubrega.
Da pređu na veganski režim ishrane i shvate da je zdravlje i izlečenje od svih bolesti u prirodi i njihovim rukama!

Dr Dragana Cvejić