nedjelja, 10. svibnja 2020.

kruške

7 razloga za ukusnu krušku na vašem stolu

Mirisna i sočna kruška daleko je od običnog voća – obilje prirodnih sastojaka s pravom je stavlja na listu najzdravijih namirnica na svijetu.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama.

S obzirom na to da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini skladištenja.

Dobar su izvor dijetalnih vlakana koja ljekovito djeluju najprije na zdravlje probavnog, a zatim i kardiovaskularnog sustava.

Bogata je flavonoidima i antioksidansima – zaslužnima za zaštitu organizma od starenja i brojnih zdravstvenih problema.

Puno je razloga zbog kojih biste krušku trebali uključiti u vaš svakodnevni jelovnik, pogotovo sada kada ti ukusni plodovi dozrijevaju u voćnjacima.

7 zdravstvenih dobrobiti kruške

1. Bogata je vlaknima

Većina nas prehranom ne unosi ni polovinu potrebne količine vlakana u organizam, iako su ona bitna ne samo zbog kvalitetne probave nego i kao zaštita od kroničnih bolesti.

Samo jedna kruška dnevno osigurat će vam čak petinu potrebnih vlakana, pa je svakako uključite u voćne salate, jedite kao samostalni, voćni obrok ili pripremite na neki drugi način.

Kruška će povoljno djelovati na probavu, smanjiti osjećaj nadutosti i potaknuti brži rad crijeva.

2. Čisti organizam i skida kilograme

Budući da povoljno djeluje na probavu, kruška je voće koje se preporučuje i tijekom dijete i u periodu kada želite skinuti višak kilograma.

Kruška od 100 grama sadrži 56 kalorija (od kojih na ugljikohidrate otpada oko 14) i pripada skupini namirnica niskog kalorijskog indeksa i niskog kalorijskog punjenja.

Dugotrajno će vas zasititi i tijelu priskrbiti zdravu energiju, bez debljanja i oscilacije u razini inzulina.

Ujedno, bogata je prirodnim sastojcima koji potiču dubinsko čišćenje, izlučivanje viška tekućine i toksina iz organizma.

3. Štiti od dijabetesa i srčanih oboljenja

Zahvaljujući flavonoidima, kruška je izvrstan borac protiv dijabetesa, osobito tipa 2. Povoljno utječe na razinu šećera u krvi, održavajući je stabilnom.

Kruška štiti srce i krvne žile, smanjuje razinu štetnog kolesterola te pomaže organizmu u prevenciji moždanog i srčanog udara.

4. Jača imunitet i ublažava upale

Nedavne studije potvrđuju da kruška može pomoći ojačati imunitet i povoljno djelovati na ublažavanje upalnih procesa u tijelu, budući da posjeduje snažan antioksidans kvercetin.

On se nalazi u kori, pa nastojte konzumirati organske i kemijski netretirane kruške s korom. Ovaj antioksidans zaslužan je i za prevenciju Alzheimerove bolesti.

Kruška se nalazi u grupi voća koje je hipoalergeno, pa je izvrstan izbor i za alergičare.

5. Pomaže u zaštiti od karcinoma

Ova ukusno ljetno voće pronašlo je svoje mjesto i na listi namirnica koje štite od karcinoma.

Fitonutrijenti kojima kruška obiluje pokazali su pozitivno djelovanje na zaštitu organizma od karcinoma pluća, jednjaka, želuca i crijeva.

6. Brine o koži

Kruška je bogata i beta-karotenom (provitaminom vitamina A) - snažnim antioksidansom koji je zaslužan za zaštitu i normalnu funkciju kože i sluznice.

Prirodno štiti kožu od vanjskih utjecaja te je odgovoran za stvaranje pigmenta melanina u koži.

7. Čuva vid

Tri do četiri kruške na dan smanjuju rizik od degeneracije žute pjege ili makularne degeneracije, tipičnog oboljenja u starijih osoba.

Ovo voće prirodna je zaštita dobrog vida, pa je iskoristite za jelo ili pripremu ukusnih ljetnih napitaka i svježe cijeđenih sokova u kojima može uživati cijela obitelj.